Bucatarie, icoane, goblenuri...cateva din pasiunile mele pe care vreau sa le impartasesc cu voi.
Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.
marți, 12 aprilie 2011
MUSCHI DE VITĂ CU SOS DE PIPER
Este o reţetă franţuzească simplă şi rafinată, cu gust delicios şi elegant picant.
Ingrediente:
-4 bucăţi de muschi de vită
-sare, piper măcinat, ierburi de Provennce şi boia dulce
Pentru sos:
-150 ml de smântână
-2 linguri boabe de piper mix (negru, alb, verde şi roşu)
-40 ml coniac
-olingură de ulei de măsline
-o lingură de unt
Pentru garnitură:
½ kg cartofi
2 linguri de unt
Pătrunjel şi mărar verde tocate fin
Mod de preparare:
pentru a obţine o friptură de vită fragedă şi suculentă, carnea trebuie mai întâi marinată. Dintre multiplele metode de marinare, eu am ales “marinarea la rece”, adică am ţinut carnea în frigider într-o pungă, de seara până dimineţa să se marineze “în sângele propriu”.
Apoi se taie bucăţi groase de 2 degete şi se condimentează cu piper măcinat, ierburi de Provennce şi boia. Nu se pune sare, aceasta se adaugă abia la final, când friptura este gata.
Carnea bine condimentată se lasă în frigider minim o oră, apoi se scoate şi se lasă să ajungă la temperatura camerei. Între timp se încinge grătarul.
Un grătar facut "mediu" înseamnă 3-5 minute pe o parte la foc mare, apoi 2-4 minute pe cealaltă parte la foc mediu.
Pentru un grătar "bine facut", se mai lasă câte 2-3 minute pe fiecare parte. Pentru o friptură "în sânge", 2-4 minute pe o parte la foc mare, apoi 1-3 minute pe cealaltă parte la foc mediu.
FOARTE IMPORTANT: NU SE PRESEAZĂ ŞI NU SE ÎNŢEAPĂ CARNEA ÎN TIMPUL FRIGERII!
Este foarte important să-şi păstreze sucurile în interior, altfel devine foarte tare.
Dupa ce a trecut timpul, fripturile se scot într-un vas termorezistent şi se presară cu sare. Se acoperă cu capac şi se lasă 5 minute "să-şi revină".
Între timp, se prepară sosul de piper. Se încinge o lingură de ulei de măsline şi se adaugă piperul şi o linguriţă de unt.
Se toarnă coniacul şi se lasă să fiarbă până nu mai face bule.
În aproximativ un minut, sosul se reduce. Se adaugă smântâna.
După ce fierbe câteva clocote, sosul se leagă şi se omogenizează.
Acum e gata.
Se scot fripturile din vasul termorezistent şi se amestecă zeama rămasă de la carne cu sosul de piper.
Ca şi garnitură merg foarte bine cartofii traşi în unt: se fierb cartofii în apă cu sare, se scurg şi se pun intr-o tigaie peste unt încins. Se scutură bine tigaia până se rumenesc uşor. Se presară pătrunjel şi mărar tocate mărunt.
Pe o farfurie, se pune o lingură bună de cartofi, grătarul de vită şi se toarnă deasupra sosul de piper.
O masa aniversara sau o cina romantica pot include în meniu această friptură delicioasă.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu