Cât
am fost la nora mea la Sucevița am făcut dulceața de merișoare (afine roșii) cumpărate
din piață de la Rădăuți. Dulceața a ieșit minunată, am vrut sa mai facem dar nu
am mai găsit merișoare. Păcat ca nu am avut aparat de fotografiat...
Cand
am ajuns acasă, la București, am văzut merișoare în piață. M-am bucurat și am
cumpărat 1 kg (bine că numai atât) deși prețul era aproape dublu decât la
Rădăuți. Am ajuns cu ele acasă, le-am pus în strecurătoare și le-am spălat, mi-am
pus ochelarii să văd dacă au codițe (cele de la Rădăuți dacă aveau ici-colo
câte o codiță) și ce să vezi: erau pline de codițe, frunzulițe, fructe necoapte
sau trecute din copt.
Ce să fac?... m-am apucat să le curăț bob cu bob. Muncă
de sisif: după vreo 2 ore alesesem ceva
mai mult de jumătate. M-am enervat și am hotărât să fac dulceață din căte
fructe aveam. Iată ce a ieșit:
Ingrediente:
1
kg de merișoare
1
kg de zahăr
O
linguriță de zeamă de lămâie
½
litru de apă
*eu
am redus cantitățile corespunzător
Preparare:
Din
zahăr și apă
se face un sirop, atât de legat cât să stea picătura.
Se
adaugă fructele
și se amestecă încontinuu pentru că atunci când începe a fierbe face
spumă și poate da în foc (eu așa am pățit: mă ocupam cu fotografiatul și nu am
amestecat, așa că am dat-o în foc).
Se fierbe
10-15 minute la foc potrivit, până spuma dispare,
verificând din când în când
dacă o picătură de sirop (ultima de pe lingură, care este cea mai rece) cade
”bobiță”, adică nu se împrăștie.
Se adaugă zeama de lămâie, se amestecă și se
oprește focul. Se acoperă cratița cu dulceață cu un prosop udat și stors bine.
După
câteva minute
se pune dulceața în borcănele, se așează borcănelele pe capac,
după 5 minute se întorc
și se pun sub pături să se răcească lent. Când
borcanele cu dulceață s-au răcit se
așează în cămară.
Sincere felicitari pentru retetele minunate pe care ni le oferiti.O saptamana buna.
RăspundețiȘtergereOlivia