Saptamana trecuta am gasit in hala de carne creier de vitel.
Cum nu mai mancasem de mult (creierul pane se numara printre preferintele mele culinare), imediat l-am
cumparat. La inceput am vrut sa prepar “
Ingrediente:
Un creier de vitel
2 oua
2-3 linguri cu faina
3-4 linguri cu pesmet
Sare si piper dupa gust
Ulei pentru prajit
Pentru sos:
3-4 catei de usturoi
Patrunjel verde
3-4 linguri pline cu smantana
Sare si piper
Preparare:
Creierul
se spala in multe ape reci pentru a se
elimina tot sangele, dupa care se pune in frigider intr-un vas cu apa rece (chiar si cu cateva
cuburi de gheata) . Dupa cateva ore se scoate si, cu grija, se indeparteaza pe
cat posibil toate pielitele si eventual cheagurile de sange care au mai ramas.
Intr-un vas se pune la fiert apa cu sare. Cand apa
este pe punctul de a fierbe se pune creierul, se amesteca cu grija sa nu se
sfarame si se fierbe 10 minute la foc domol. Se scoate si se lasa sa se
raceasca dupa care se taie felii cam de 1 cm grosime.
Feliile de creier se dau
prin faina,
apoi prin ou batut cu sare si piper
dupa care se dau prin pesmet si
se prajesc in ulei incins
cate 2 minute pe fiecare parte.
Se scot pe hartie absorbanta pentru a se elimina
surplusul de ulei.
Pentru sos, cateii de usturoi cu frunzele de
patrunjel, sare si piper se pun in robot si se mixeaza pana se sfarama bine.
Se
adauga cate o lingura de smantana si se mixeaza in continuare.
Se aseaza
intr-un bol (chiar daca pare destul de lichid) si se da la rece pentru minim ½ de
ora.
Se serveste cu bucatile de creier pane si eventual cu cartofi prajiti (eu
fara, pentru ca sunt la regim).
Este un deliciu!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu