Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

duminică, 31 ianuarie 2010

PLACINTA CU CARNE DE PUI


Ingrediente:
1 kg de piept de pui
2 cepe mari
Un fir de praz (numai partea alba)
300 g smantana (200g pentru aluat si 3 linguri pentru umplutura)
200 g unt
350 g faina
Un plic praf de copt
2 lingurite sare
Piper negru
cateva fire de patrunjel
100 g cascaval ras
seminte de susan pentru decor
100 ml ulei de floarea soarelui
Preparare:
Untul, scos din frigider, se taie cuburi si se lasa sa se inmoaie 10-15 minute.
Peste unt se pune faina, praful de copt si sarea.
Compozitia de faina si unt se face firimituri, cu mainile, apoi se adauga smantana si se framanta, obtinandu-se un aluat elastic.
Aluatul se pune la frigider pana se pregateste umplutura.
Ceapa se taie pestisori, iar prazul rondele.
Se caleste ceapa si prazul in ulei pana se inmoie bine, dar fara a se arde.

Se scoate ceapa din ulei, intr-un castron, iar in uleiul ramas se va cali pieptul de pui taiat cubulete, numai pana fierbe putin si se albeste.Se adauga cateva fire de patrunjel tocat fin.

Pieptul calit se scoate din ulei, se amesteca cu ceapa si prazul calite, 3 linguri de smantana, 50 g cascaval ras, o lingurita de sare si piper.

Aceasta va fi umplutura placintei.
Aluatul se imparte in doua parti inegale .
Partea mai mare (cam 2/3 din aluat) se intinde si se pune intr-o tava de tarta, radicand-o si pe peretii laterali. Se inteapa din loc in loc pentru a nu se umfla in timpul coptului.

Se presara cam 25 g din cascavalul ras. Se toarna umplutura deasupra si se uniformizeaza. Se presara restul de cascaval. Din cealalta treime de aluat se face a 2-a foaie. Din loc se decupeaza foaia cu o forma, pentru a lasa aburul sa iasa in timpul coacerii. Se intinde foaia peste umplutura si se unge cu galbenus de ou. Se decoreaza cu formele rezultate in urma taierii si cu seminte de susan.

Se coace in cuptorul preincalzit, aproximativ 1 ora, pana se rumeneste bine.
Placinta se scoate din cuptor, se lasa sa se racoreasca putin.

O placinta delicioasa, foarte buna la micul dejun, aperitiv sau masa cu oaspeti, calda sau rece.
Fierbinte, alaturi de un paharel de lichior de banane:



si rece, cu o salata sau numai cu cateva rosii


Un comentariu:

  1. Che bella torta salata!! Mi piace molto...grazie per le tue visitine, mi fa molto piacere!

    A presto..."Tzu"

    RăspundețiȘtergere