Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

miercuri, 6 ianuarie 2010

RATA UMPLUTA CU FRUCTE, IN STIL NEMTESC


Zilele astea am ca musafir pe matusa nurorii mele celei mici, care traieste de mai multi ani in Germania. Pentru ca acolo de Craciun se gateste rata, iar in ajunul Craciunului nu a gasit, am cumparat eu ieri un boboc de rata de vreo 2 kg iar ea l-a gatit. Reteta este delicioasa!

Ingrediente:
o rata
2 mere mari, acrisoare
200 g prune uscate
o portocala mare
o ceapa potrivita
sare,
piper
oregano
verdeturi de Provence
busuioc
un pahar de vin rosu
Preparare:
Se curata bine si se spala rata, indepartand surplusul de grasime.
Se presara pe deasupra si in interior cu sare, piper, si celelalte condimente. Se lasa cateva ore la rece.
Prunele se pun putin la muiat in apa calduta. Merele se curata de coaja si se taie cubulete.

Se umple rata pregatita ca mai sus cu amestecul de fructe.




Se coase cu ata alimentara.


Se procedeaza la fel si cu partea de la gat


Se aseaza rata umpluta intr-un vas de iena, cu pieptul in jos, iar imprejur se pun felii de mar.



Portocala se curata si se taie cubulete.

Se adauga in vas, peste rata umpluta.


Se pune in cuptorul preincalzit pentru cca o ora.
Intre timp se curata ceapa si se taie felii.

Cand rata s-a rumenit frumos, dupa cca o ora, se scoate din cuptor, se intoarce cu pieptul in sus, se adauga imprejur feliutele de ceapa, daca s-a descusut (cum ni s-a intamplat noua) se carpeste cu cateva felite de mar,


se toarna vinul si se da din nou la cuptor sa se rumeneasca si pieptul.





Se poate servi cu orez si muraturi, dar noi am mancat-o simpla si a fost frageda, aromata, intr-un cuvant, delicioasa!

2 comentarii:

  1. Arata bine bobocul tau, portocalele nu se curata de coaja si poate ai incurcat condimentele busuioc cu cimbrisor-Thymian. Busuioc cu rata???ß Scuze... Ce te-ai mai chinuit cu cusutul... Eu infig copanele, poti vedea la mine O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Geta draga, ma bucur si-ti multumesc ca ai trecut pe la mine sa vezi reteta! Pacat ca nu ati facut un sos.O zi buna si salutari din Hamburg. Pe curind, Cami

    RăspundețiȘtergere