La
noi în țară atât la mine, în Moldova unde
se mai numesc hulubi, cât și în Teleorman la socrii mei, porumbeii (în special puiii) se consumă destul de
fregvent. Sunt nenumărate rețete pentru a prepara porumbeii: soacra mea îi făcea cel mai des la
grătar sau ciulama sau chiar saramură; în Moldova se făcea borș de porumbel, porumbei
cu smântână, prăjiți, ostropel, etc.
Pentru
că nora mea mai avea acești 3 porumbei
trimiși de mama ei, m-am gândit să-i prepar
după rețeta lui Păstorel:
Iei un hulub decapitat
Ales din cei mai grasi, fireste,
Scoti penele. Cinatuieste
Apoi sareaza delicat.
Ales din cei mai grasi, fireste,
Scoti penele. Cinatuieste
Apoi sareaza delicat.
Si nu uita un amanunt:
Taind, spre-al inveli, o fina
Felie alba de slanina
Sa-i pui in cos si-un pic de unt.
Taind, spre-al inveli, o fina
Felie alba de slanina
Sa-i pui in cos si-un pic de unt.
Pe urma, c-un cutit ce taie
Ciopleste cu indemanare
Vreo opt sau noua betisoare
Si le aseaza in tigaie
Ciopleste cu indemanare
Vreo opt sau noua betisoare
Si le aseaza in tigaie
Hulubul cel cu unt umplut
Pe-acest gratar improvizat
Intr-un cuptor va fi lasat,
La foc domol si sustinut.
Pe-acest gratar improvizat
Intr-un cuptor va fi lasat,
La foc domol si sustinut.
Si, ca sa-i tragi din plin folosul,
Cand slaninuta s-a prajit
Il scoti afara negresit
Fara sa uiti sa torni si sosul.
Cand slaninuta s-a prajit
Il scoti afara negresit
Fara sa uiti sa torni si sosul.
Cu un vin ros in paharel
Friptura e o delectare,
Deci iti ureaza pofta mare
Al dumitale
Friptura e o delectare,
Deci iti ureaza pofta mare
Al dumitale
Pastorel
Drept
garnitură am servit bureți prăjiți.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu