Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

marți, 30 octombrie 2012

HULUB LA TIGAIE - rețeta în versuri a lui Păstorel

În U.E. consumul de carne de porumbel creste, carnea fiind considerata sanatoasa, slaba si “bio”. Consumul cel mai mare este in Franta, Italia si Ungaria. Preturile ar fi intre 15 si 30 E kg sau 100 gr cca 2 E la magazine specializate.
La noi în țară atât la mine, în  Moldova unde se mai numesc hulubi, cât și în Teleorman la socrii mei, porumbeii  (în special puiii) se consumă destul de fregvent. Sunt nenumărate rețete pentru a prepara  porumbeii: soacra mea îi făcea cel mai des la grătar sau ciulama sau chiar saramură; în Moldova se făcea borș de porumbel, porumbei cu smântână, prăjiți, ostropel, etc.
Pentru că nora mea mai avea acești 3 porumbei
 
trimiși de mama ei, m-am gândit să-i prepar după rețeta lui Păstorel:

Iei un hulub decapitat
Ales din cei mai grasi, fireste,
Scoti penele. Cinatuieste
Apoi sareaza delicat.
 
Si nu uita un amanunt:
Taind, spre-al inveli, o fina
Felie alba de slanina
Sa-i pui in cos si-un pic de unt.
 
Pe urma, c-un cutit ce taie
Ciopleste cu indemanare
Vreo opt sau noua betisoare
Si le aseaza in tigaie
 

Hulubul cel cu unt umplut
Pe-acest gratar improvizat
Intr-un cuptor va fi lasat,
La foc domol si sustinut.
 

Si, ca sa-i tragi din plin folosul,
Cand slaninuta s-a prajit
Il scoti afara negresit
Fara sa uiti sa torni si sosul.
 

Cu un vin ros in paharel
Friptura e o delectare,
Deci iti ureaza pofta mare
Al dumitale

Pastorel

 
Drept garnitură am servit   bureți prăjiți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu