Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

miercuri, 30 octombrie 2013

MĂMĂLIGUȚĂ CU CIUPERCI ȘI SOS DE ANȘOA ȘI USTUROI

Un fel de mâncare de inspirație italiană, gătit de o evreică și publicat pe un blog rusesc.
Vă prezint varianta mea:
Ingrediente pentru două porții:
4 pălării de ciuperci Portobello (am folosit ciuperci albe)
Pentru mămăliguță
300 ml lapte
3 linguri cu mălai instant (de la Panzani)
3 linguri cu smântână
Sare și piper după gust
Pentru sos:
30 g unt topit și răcit
5-6 linguri cu ulei de măsline (am folosit de floarea soarelui)
6 căței de usturoi (am pus mai mulți)
6 fileuri de anșoa
O lingură cu smântână
O linguriță cu suc de lămâie
O linguriță coajă rasă de lămâie (nu am pus)

Preparare:
Pentru început se pregătește sosul: într-o tigaie, la foc mare se încălzește uleiul. Se adaugă usturoiul zdrobit grosier 

și se călește până se rumenește ușor. 

Se scot cățeii de usturoi și se aruncă. În vasul mixerului sau al robotului se pune untul topit și răcit, 

uleiul aromat cu usturoi (mai puțin 1-2 linguri, care se vor folosi la prăjirea ciupercilor), fileurile de anșoa, smântâna, sucul și coaja de lămâie (mie nu-mi place coaja de lămâie decât în prăjituri, așa că nu am pus). 

Se pornește mixerul și se omogenizeză. Sosul obținut, are consistența unei maioneze și un gust fin, catifelat. Se pune sosul într-un bol.

Pentru mămăliguță, se pune laptele la fiert cu un praf de sare. Când ajunge la fierbere se pune mălaiul în ploaie și se amestecă timp de 1-2 minute. Se adaugă smântâna și se mai fierbe 1 minut, se condimentează cu sare și piper după gust și mămăliguța este gata. 

Se așează în două farfurii care se țin la cald.
Se pregătesc ciupercile: se scot piciorușele și se șterg bine pălăriile cu un burete ud (ciupercile nu se spală pentru că vor lăsa prea multă apă și se vor muia). Se înfierbântă uleiul aromat cu usturoi, se asezonează pălăriile

 ciupercilor cu sare și piper și se prăjesc la foc mare timp de 2-3 minute pe fiecare parte.


Servirea: peste mămăliguța din farfurii se pun câte două pălării și căte 2-3 linguri de sos.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu