Ingrediente:
125
g cremă de brânză
25
g unt
50
ml lapte dulce
3
ouăun vârf de cuțit de sare
2
linguri cu făină
O
lingură cu amidon de porumb
3
linguri cu zahăr
½
linguriță suc de lămâie
Esență
de vanilie
Coajă
rasă de lămâie
Pentru glazura de prune ”bete”
½
kg prune
2-3
linguri cu zahăr (în funcție de cât de dulci sunt prunele)
2
linguri cu unt
2
linguri coniac sau vișinată
O
linguriță cu amidon
Câteva
picături de zeamă de lămâie
Scorțișoară
sau coajă de lămâie, după gust
Preparare:
Cuptorul
se încălzește la 150 grade C și grătarul se mută la un nivel inferior.
Se
îmbracă partea de jos a unei forme de tort cu diametrul de 20 cm cu hârtie de
copt iar exteriorul formei (fundul și pereții) cu 2 straturi de folie de
aluminiu pentru a preveni scurgerea compoziției.
Se pregătește o tavă mai mare
cu apă caldă pentru a coace prăjitura în baie de apă.
Se topește untul cu
laptele
și se adaugă la crema de brânză.
Se amestecă bine pentru a se
omogeniza.
Gălbenușurile se amestecă cu o jumătate din cantitatea de zahăr până se albesc și își măresc vizibil volumul.
Se amestecă cu crema de brânză.
Amidonul se cerne împreună cu făina peste crema
de brânză și ouă și se amestecă din nou.
Se pun aromele și se amestecă.
Albușurile se bat spumă tare cu un
praf de sare, sucul de lămâie și zahărul
rămas.
Se
adaugă la crema de brânză, amestecând ușor, de jos în sus cu o paletă.
Crema
astfel pregătită se toarnă în forma de tort pregătită ca mai sus.
Tava de tort
se acoperă cu o hârtie de copt și se pune în tava cu apă caldă, având grijă ca
apa să fie până la jumătatea înălțimii pereților tăvii.
Se ține în cuptorul
încins timp de o oră-o oră și 10 minute, până capătă culoarea aurie. Ultimile
10 minute se poate scoate capacul de hârie. Se face proba cu scobitoarea.
Mijlocul poate rămâne ușor moale. Se stinge focul și se mai lasă în cuptor, cu
ușa deschisă încă 10 minute.
Nu sunt indicate schimbările bruște de
temperatură. Se scoate din cuptor și se așează pe un grătar fără a scoate
prăjitura din formă.
Se
poate servi călduță, presărată cu zahăr pudră,
dar și cu un gem sau jeleu de
fructe, sau cu o glazură de prune ”bete”, cum am făcut eu.
Pentru glazură , prunele fără sâmburi și rupte în
jumătate, se presară cu zahăr, zeamă de lămâie, scorțișoară și brandy și se
lasă să stea mai multe ore.
Din sucul lăsat se pun deoparte 2 linguri. Se
topește untul la foc mediu și se pun prunele. Se lasă să se înăbușe câteva
minute. Sucul oprit se amestecă cu amidon și se lasă câteva minute să se lege
ușor.
Se lasă să se răcească, apoi se servește cu prăjitura din cremă de brânză.
Rețeta adaptată de aici
o combinatie delicioasa si savuroasa, are o culoare frumoasa si imi place si cum este prezentat in poze tot procedeul de preparare de la inceput pana la sfarsit :)
RăspundețiȘtergere