Anul
acesta am hotarât să îmbogățesc conținutul murăturilor asortate, la borcan, cu
felii de pepene verde (harbuz) . Totodată experimentez și o nouă soluție pentru
murat (saramură), adaptată după un sait rusesc. Deci:
Ingrediente*:
Pepeni
verzi, de dimensiune mai mică (până în 2 kg), de preferat bine copți
Castraveți
cornișon
Gogonele
(mai în pârg, nu foarte verzi)
Morcovi
Țelină,
rădăcină și frunze (nu am avut)
Hrean
Usturoi
Mărar
în floare (uscat)
Pentru saramură**:
La fiecare litru de
lichid:
O
lingură cu vârf de sare pentru murături
O
lingură cu vârf de zahăr
2
linguri cu oțet de vin
O
linguriță cu boabe de muștar
O
linguriță cu cimbru uscat sau o crenguță verde
*cantitățile
sunt la alegere
**cantitatea
de saramură este ½ din capacitatea borcanului (pentru un borcan de 3 litri este
necesară cantitatea de 1,5 litri saramură, cu aproximație)
Preparare:
Toate
legumele se spală. Morcovul, țelina și hreanul se curăță de coajă, la fel și
usturoiul.
Pepenii se taie felii rotunde apoi fiecare felie în 4 (sau în 2, așa
fel ca să încapă în borcan fără a se rupe), morcovii se taie felii, la fel și
rădăcina de țelină.
Se așează legumele în borcane. Printre ele se pun cățeii de
usturoi, felii de morcov, felii și frunze de țelină. Deasupra se pun felii
lungi de hrean și bețele de mărar, ca să țină legumele, să nu se ridice la
suprafață când se pune saramura.
Se
prepară marinata: toate ingredientele se pun pe foc și se lasă să clocotească
3-4 minute. Fierbinte, se toarnă în borcane care se astupă îmediat. Se lasă borcanele
în bucătărie până se răcește saramura, după care se pun borcanele în cămară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu