După cozonacul fără frământare, o rețetă de pâine fără
frământare.
Ingrediente:
500 g făină
Un pachețel de drojdie uscată (sau 25 g drojdie verde+o
linguriță cu zahăr)
4-5 linguri cu ulei
Sare
Facultativ: semințe de in, susan, dovleac, floarea soarelui
Preparare:
Se cerne făina într-un bol. Se adaugă drojdia și sarea
și
se amestecă cu o lingură de lemn. Se toarnă 3-4 linguri cu ulei și se amestecă
cu făina apoi se toarnă câte puțină apă caldă, amestecând în continuare cu
lingura până se obține un aluat nu prea moale și toată făina este înglobată în
aluat.
Se acoperă bolul cu un prosop și se lasă la cald minim 40 de minute,
timp în care aluatul va crește, dublându-și volumul. Se ung mâinile cu ulei, se
scoate aluatul din bol și, fie se modelează un sul gros care se așează în tava
unsă cu ulei,
fie se împarte în două, se modelează cu mâna două dreptunghiuri,
se presară cu semințe, se rulează apoi cele două rulouri se împletesc și se
așează în tava unsă cu ulei.
Se lasă tăvile la cald să mai crească o oră, după
care se ung pâinile fie cu ulei
fie cu un gălbenuș de ou, se presară sau nu cu
semințe
și se coc în cuptorul preîncălzit, timp de 30-40 de minute, până se
rumenesc frumos.
Este o pâine aerată, (cu găurele),
care se menține
proaspătă și o săptămână și ce este cel mai important se prepară foarte repede
și ușor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu