Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

marți, 9 septembrie 2014

"KEBAB" LA CUPTOR CU GARNITURĂ DE CARTOFI


Este un fel de mâncare delicios, preparat la cuptor, atât ”kebabul” cât și cartofii putând fi servite ca feluri independente.
Carnea este la fel de bună ca și cum ar fi preparată la grătar.
Pregătirea este simplă, iar carnea este moale, suculentă, ușor prăjită.
Secretele acestui preparat sunt pregătirea în folie de alumina și prepararea fripturii pe un ”pat” de ceapă marinată. Și cartofii sunt simplu pregătiți, la cuptor, deci nu trebuie să stai lângă ei până se gătesc, dar sunt de asemenea, foarte gustoși.
Ingrediente :
Pentru "kebab":
Carne de porc ( câtă vreți)
Condiment pentru grătar
O ceapă mica
Pentru ”patul” de ceapă:
2-3 cepe
3-4 linguri cu oțe
2 linguri cu zahăr
sare dupa gust
Pentru garnitura de cartofi:
5 cartofi mari
2 cepe
Un morcov
2-3 linguri pasta de tomate
2-3 linguri cu ulei
Sare, piper sau alte condiment după gust
Ierburi proaspete sau uscate
Preparare:
Carnea se taie felii,

 se acoperă cu folie alimentară și se bate bine cu un ciocan pentru șnițele. 

Se condimentează și se pune într-un bol împreună cu o ceapă tăiată felii subțiri. 

Se acoperă bolul cu folie alimentară și se lasă la marinat  2 ore.
Separat, după o oră, se marinează ceapa pentru ”pat”: se taie în jumătate apoi inele. 
Se pune într-un castron și se toarnă peste ea apă clocotită, 3-4 linguri de oțet, 2 linguri cu zahăr și sare după gust. Se poate pune și suc de lămâie.

Se lasă timp de o oră, după care se poate trece la prepararea kebabului. Se încălzește cuptorul la temperature maximă.
Pe o folie de alumina se așează ”patul” de ceapă marinată

 peste care se aranjează carnea marinată  cu tot cu feliile de ceapă.

Se ” închide” folia, lăsând câteva orificii pentru a ieși aburul în timpul coacerii. 
Se pune pe o tavă la cuptor și se coace aproximativ 1-1,5 ore, funcție de temperatura cuptorului.
 Carnea trebuie să fie rumenită. Când se servește, se amestecă cu ”patul” de ceapă, care va constitui o garnitură foarte gustoasă.     
 Cartofii se curăță și se taie cuburi potrivite ca mărime. 

Ceapa se toacă grosier, 

morcovii cuburi nu prea mărunte.

Se condimentează după gust. Se adaugă ulei și pasta de tomate (sau roșii tocate fin). Se amestecă bine 

și se pune pe o folie de alumina care se ”închide„ lăsând mici orificii pentru ca aburul să aibă pe unde ieși.

Se pune pe aceeași tavă cu ”kebabul” și se dau o data la cuptor,  pentru că au același timp de preparare.

Când sunt gata se scot pe farfurie și se presară generos cu verdeață (sau ierburi uscate, dacă este iarnă).

Atât   ”kebabul” cât și garnitura de cartofi se servesc fierbinți, fie împreună fie separat.  
                                                       


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu