Este sezonul portocalelor (cam pe sfârșite, e drept) și este păcat
să aruncăm cojile fructelor iar la aromatizarea prăjiturilor să folosim esențe
pline de E-uri.
De aceea vă propun această metodă simplă prin care bunica și mama mea conservau cojile
portocalelor așa fel încât le ajungea tot anul.
Ingrediente:
Coji de portocale
Zahăr
Preparare:
Nu este nevoie de cojile de la mai multe portocale o dată ci, acestea se
conservă pe măsură ce se consumă.
Portocalele se spală bine, cu apă caldă înainte de a se
folosi.
Cojile de portocale se taie pătrățele (sau se rade
portocala de coajă)
și se pun într-un borcan pe fundul căruia s-a pus un strat
de zahăr. Se presează cât se poate și se acoperă cu alt strat de zahăr. Când mai
consumăm o portocală, procedăm la fel cu coaja și tot așa câte coji vrem să
conservăm.
În câteva zile cojile vor fi conservate (se observă că
își schimbă culoare) și vom obține și un sirop foarte aromat. Se păstrează
într-un loc răcoros azi, în frigider, bunica și mama când încă nu apăruseră
frigiderele încă, țineau borcănelele în cămară, lângă borcanele cu dulceață,
unde eu și fratele meu mai dădeam ”atacul” din când în când.
P.S. mai există o metodă așazisă rapidă, dar este destul de
complicată, după părerea mea: cojile se fierb de 2-3 ori aruncându-se de
fiecare dată apa, apoi se fierb în sirop de zahăr și se usucă în cuptor. Bineînțeles
că trebuiesc coji de la mai multe portocale.
Eu o prefer pe aceasta,
care a trecut proba timpului și este foarte comod de pregătit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu