Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

vineri, 23 ianuarie 2015

”LAMINGTON CAKE” AUSTRALIAN SAU ”TĂVĂLITA” ROMÂNEASCĂ

”LAMINGTON CAKE” este, se pare, mîndrie naţională australiană, are chiar și o zi internațională (26 iulie 2006), este imaginea Queensland-ului, a fost făcută pentru prima dată absolut din întîmplare fiind rodul unei coincidenţe şi a unei nefericite întîmplări, prima reţetă a fost publicată în 1902 iar cel care i-a fost naş a fost chiar cel al cărui nume îl poartă : Lord Lamington, reprezentantul Reginei Marii Britanii în Queensland, guvernatorul regiunii respective în anii sfîrşitului de secol 19 şi început de secol 20.
Prăjitura (ca multe altele de fapt) s-a născut din pură întâmplare, atunci când o felie de chec spongios a fost scăpată într-o glazură de ciocolată care apoi a fost învelită în praf de nucă de cocos, pentru protecție degetelor consumatorilor.
Prăjitura a intrat în meniul patiseriilor și cofetăriilor lumii cu denumirea de Lamington Cake și a ajuns chiar și în România sub numele de ”TĂVĂLITA” , nuca de cocos fiind înlocuită cu nuca măcinată.
Ingrediente:
Pandișpan:
200 g făină
200 g zahăr
7 ouă
80 g unt topit
Glazura:
350 g zahăr
100 g cacao
100 g unt
100 ml apă
250 fulgi de cocos și/sau nuci măcinate

Preparare:
Pentru pandișpan: ouăle întregi se mixează cu zahărul până își triplează volumul. Făina proaspăt cernută se adaugă treptat, amestecând cu grijă de jos în sus. La sfârșit se adaugă untul topit și răcit amestecând ușor până laînglobarea perfectă.
Se unge tava cu unt și se toarnă aluatul. Se pune pentru 25-30 de minute în cuptorul preîncălzit. Când a căpătat o culoare aurie și se desprinde de pe margini, este gata.  Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească, după care se taie pătrate.

Pentru glazură se pun într-o crăticioară untul cu zahărul cu apa și cu cacaoa și se lasă pe foc pînă ce zahărul s-a topit complet având grijă să amestecăm des pentru ca glazura să nu se ardă sau să rămână cu cocoloașe.
Glazura se lasă să se răcorescă după care fiecare cubuleț de pandișpan se scufundă în glazură apoi se trece prin fulgi de nucă de cocos sau prin nucă dată prin mașină.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu