Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

miercuri, 28 ianuarie 2015

PLUMCAKE

Ingrediente:
o ceașcă* cu făină
1/2 ceașcă nuci de caju tocate (am pus nuci)
1/4 ceașcă stafide negre
1/2 ceașcă amestec  de  fructe uscate (merișoare, agrișe, cireșe, coji de portocale și lămâie)
1,5 cești de zahăr alb
2/3 cească de unt, la temperatura camerei
3 ouă
O păstaie de  cardamom + o  bucată mică de scorțișoară + un varf de cutit nucsoara (măcinate  împreună până la praf)
O  linguriță praf de copt
O  linguriță extract de vanilie
Un vârf de cuțit de sare
Pentru glazură:
50 g zahăr pudră
Zeamă de portocale

Preparare:
Într-o tigaie se pune la caramelizat, la foc mic, ½ cană de zahăr. Când zahărul a devenit maro deschis (nici într-un caz maro închis, pentru că va fi amar), se ia de pe foc și se toarnă ¼ de cană de apă. Zahărul se va întări. Se pune din nou pe foc și se încălzește încet amestecul până se dizolvă  tot zahărul (operația va dura aproximativ 10 minute). Se lasă să se răcească.
Cuptorul se preîncălzește la 180° C.
Fructele uscate și nucile se amestecă cu 3 linguri de făină până se acoperă pe toate părțile. Astfel se împiedică scufundarea fructelor pe fundul tăvii în timpul coacerii.
Făina rămasă se amestecă cu praful de copt, condimentele și sarea.
Untul se bate cu o cană de zahăr până se obține un amestec pufos (10 minute cu mâna, 3-4 minute cu mixerul electric). Se adaugă vanilia și se amestecă până se combină. Apoi se adaugă câte un ou alternativ cu făina, amestecând bine după fiecare. Se adaugă caramelul răcit și fructele și se înglobează ușor în compoziție.
Se toarnă ușor compoziția într-o tavă unsă cu unt și se netezește deasupra.
Se coace timp de 50-55 de minute, până când o scobitoare introdusă în mijloc, va ieși curată.
Se scoate din cuptor și se lasă 10 minute să se răcească în tavă după care se transferă pe un grătar. După ce s-a răcit complet se glazurează cu glazura formată prin amestecarea zahărului pudră cu zeamă de portocale sau lămâi. În acest fel se maschează și fisurile de deasupra prăjiturii. În loc de glazură se poate folosi doar zahărul pudră.



*O ceașcă are 250 ml

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu