Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

vineri, 26 noiembrie 2010

LIMBĂ DE VITĂ ÎN ASPIC



Ingrediente:
O limbă de vita,
Două urechi de porc,
O coadă de porc,
O ceapă potrivită ca mărime
Doi morcovi potriviţi ca mărime
Un pastârnac
O ţelină mică sau ½ potrivită
Sare, piper boabe, o foaie de dafin,
Facultativ, câţiva căţei de usturoi.

Pentru decor:
Câteva ouă fierte tari
Măsline (negre şi/sau verzi)
câteva feliuţe de gogoşar sau ardei roşu, proaspăt sau în oţet
Câteva fire de patrunjel sau mărar verde

Preparare:
Se pune limba la fiert în apă rece cu sare.
În alt vas se pun urechile şi coada de porc la fiert (după ce în prealabil au fost spălate bine), tot în apă rece doar atât cât să le acopere.
Când limba a dat câteva clocote, se scoate şi se curăţă de pieliţă, iar apa în care a fiert se aruncă. Limba curăţată se pune în vasul în care fierb urechile si coada de porc, se adaugă zarzavatul curăţat (întreg), piperul boabe şi foaia de dafin se mai completează (eventual) cu apă cât să le acopere şi se fierb acoperit, la foc mic până apa a scăzut la jumătate. Abia acum se potriveşte de sare.
Se scoate limba, urechile şi coada de porc din zeamă. Se taie limba în felii potrivit de groase, la fel urechile de porc iar carnea şi şoricul de pe coada se desprind de pe oase.
Ceapa fiartă se aruncă, restul de legume se păstrează pentru decor. În zeamă se adaugă căţeii de usruroi zdrobiţi.
O tavă se îmbracă în folie alimentară si se toarnă puţină zeamă de carne strecurată. Se dă câteva minute la rece, pentru a se forma o peliculă. Se aşează felii de ou fiert, felii de legume, măsline, verdeaţă, formand un decor, după preferinţă. Se aşează bucăţile de carne, la mijloc bucăţile de limbă, apoi se completează cu supa în care au fiert carnea şi legumele, strecurată. Supa (de fapt aspicul) se toarnă încet, cu grijă, pentru a nu deranja decorul. Se dă tava la rece pentru minim două ore. Înainte de servire se răstoarnă pe un platou, se scoate folia se decorează după preferinţă şi se serveşte tăiată felii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu