Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

miercuri, 17 noiembrie 2010

PLĂCINTELE APERITIV


Ingrediente:
Pentru aluat:
500g făină,
250-300ml lapte călduţ
1 plic de drojdie instant,
2 ouă
5 linguri de ulei
o linguriţă de zahar si
1/2 linguriţă de sare.

Pentru umpluturi:
1)Un piept de pui
2 linguri de ulei
O ceapa mică
Un ardei gras mic, rosu
2-3 căţei de usturoi
2-3 linguri de smântână
Cateva fire de verdeaţă
Un ou
Sare si piper după gust

2)½ kg brânză
Sare si piper după gust
2-3 ouă

Pentru décor:
Un gălbenuş de ou şi o lingură de lapte pentru uns
Seminţe de susan (alb şi negru) pentru presărat deasupra.

Preparare:
Pentru aluat, se amestecă toate ingredientele, se framântă puţin, se formează o bilă de aluat se acoperă cu un prosop curat şi se lasă la loc cald să crească până îşi dublează volumul (cca ½ oră).
Umpluturile:
1) Pieptul de pui se taie foarte mărunt (sau se dă prin maşina de tocat). Ceapa se toacă mărunt şi se pune in ulei încins, până devine sticloasă. Se adaugă pieptul de pui şi ardeiul rosu tocat mărunt. Se prăjesc toate împreună la foc mic până când carnea se albeste. Se adaugă smântâna şi verdeaţa, se sărează şi se pipărează, apoi se dă deoparte de pe foc să se răcească. Când s-a răcorit bine se adaugă oul şi se amestecă bine.

2) Brânza se amestecă cu ouăle, se sărează şi se pipărează după gust (eventual se pot adăuga verdeţuri : mărar, pătrunjel, ceapă verde etc)
Când aluatul este crescut suficient, se împarte în două. Dintr-o jumătate de aluat se întinde o foaie de cca 5 mm grosime, pe masa bine înfăinată. Se taie cercuri cu o formă, se pune umplutura de carne, se îndoaie în două si se presează marginile cu o furculiţă (pentru aspect). Se aşează plăcinţelele în tavă, se ung cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte şi se presara cu susan sau mac sau chimen.
Cealaltă jumătate de aluat se aşează de asemenea pe masa înfăinată, se întinde o foaie de cca 5 mm grosime si se taie pătrate. Se pune umplutura de brânză în mijlocul fiecărui pătrat şi se aduc colţurile pătratelor către mijloc, formand plăcinţelele. Se aşează în tavă, se ung cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte şi se presara cu un pic de parmesan ras, cu susan sau mac sau chimen.

Se coc în cuptorul preîncălzit pînă se rumenesc frumos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu