Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

duminică, 19 iunie 2011

CREMĂ DE BRÂNZĂ DIN LAPTE DULCE


Este o cremă de branză asemănătoare cu crema Mascarpone sau Philadelphia, însă mult mai ieftină. Poate fi folosită atât la preparate sărate (de exemplu Terina de ardei capia copti cu crema de branza) sau la preparate dulci (de exemplu o Prajitură dietetică cu cremă de branză şi sos de cireşe).

Ingrediente:
2 litri de lapte dulce, nepasteorizat, de la ţărani sau
2 litri de iaurt gras

Preparare:
Laptele dulce se lasă la temperatura camerei de pe o zi pe alta pentru a se prinde. Cu cât laptele este mai gras, cu atât branza obţinută va fi mai cremoasă şi mai bună. Dacă folosim iaurt, sărim peste această fază.
Se pregăteşte o strecurătoare mare care se asează deasupra unei oale.
Peste strecurătoare se aşeaza o bucată mare de tifon (spalată şi stoarsă bine) împăturită în 3 straturi, care să depăşească marginile strecurătoarei sau un săculeţ din pânză deasă care se aşează în strcurătoare.
Se toarnă în interior laptele prins sau iaurtul.
Se adună marginile tifonului sau al săculeţului de pânză şi se leaga strâns .
Se lasă să se scurgă la tempetura camerei timp de 24 de ore, după care se introduce în frigider pentru alte 48 de ore.
În tot acest timp, din când în când se mai scurge zerul acumulat în oala de sub strecurătoare.

După ce s-a scurs bine se desface săculeţul şi se scoate brânza astfel formată.

Crema de brânzăastfel preparată se poate servi imediat sau se poate păstra presată în caserole de plastic cu capac , la frigider. Astfel vor ţine cca o săptămână. Într-un borcan de sticlă poate ţine la frigider chiar şi o lună.

Un comentariu: