Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

duminică, 26 iunie 2011

TIAN PROVENCAL


Ingrediente :
2 vinete mici
2 dovlecei potriviţi ca mărime,
o ceapă dulce, albă,
3 căţei de usturoi,
4-5 roşii tari
jumatate de linguriţă de ierburi de Provence
4 linguri ulei de măsline
2 linguri cu vin alb, sec
sare şi piper proaspăt măcinat

Preparare :
Se spală vinetele, dovleceii şi roşiile, se scurg şi se usucă. Ceapa se curăţă şi se taie rondele.
Vasul pentru tian se unge cu ulei de masline şi se freacă cu un căţel de usturoi tăiat în două, atât pe fund cât şi pe laturi.
Se pun rondelele de ceapă în vasul astfel pregătit.
Vinetele, dovleceii curăţaţi de coajă şi roşiile se taie felii uniforme de cca 0,5 cm grosime. Feliile de legume se aşează peste rondelele de ceapă, în grupuri de câte 3: o felie de vânătă, una de dovlecel şi una de roşie.

După ce s-au aşezat toate legumele în vas, se presară cei doi căţei de usturoi tocaţi mărunt. Se asezonează cu sare şi piper precum şi cu ierburile de Provence.
Se stropesc legumele cu uleiul de măsline şi vinul alb şi se dă vasul pentru 50 de minute, la cuptorul preîncălzit.

Se serveşte cu friptură de pasăre, carne sau peşte ls grătar
Putem presăra acest fel de mâncare cu parmesan ras, înainte de servire.


Acest preparat tipic provensal, este numit astfel după vasul de faianţă (tian) utilizate pentru gătit.
Poate fi consumat de către diabetici.

Un comentariu: