Bucatarie, icoane, goblenuri...cateva din pasiunile mele pe care vreau sa le impartasesc cu voi.
Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.
miercuri, 29 iunie 2011
PEPENE GALBEN CU JELEU DIETETIC DE MENTĂ ŞI ZMEURĂ
Şi cu această reţetă prticip la Provocarea lunii Iunie "Dulce Romanie", găzduită de
Antonina S. pe blogul Dulcegarii culinare
Ingrediente:
O jumătate de pepene galben (cantalup)
Pentru jeleul de mentă:
200 ml apă plată
sucul de la o jumătate de lămâie
2 linguri sirop natural de mentă, presat la rece
o linguriţă cu fructoză (sau o lingură plină cu zahăr, în varianta nedietetică)
5 g gelatină
foarte puţin colorant alimentar verde
Pentru jeleul de zmeură:
200 ml apă plată
sucul de la o jumătate de lămâie
200 g zmeură proaspătă sau congelată
o linguriţă cu fructoză (sau o lingură plină cu zahăr, în varianta nedietetică)
5 g gelatină
Preparare:
Pepenele galben se taie în cubuleţe şi se aşează într-un bol mai mare sau în cupe individuale. Se dă la rece.
Între timp se prepară jeleurile:
Jeleu de mentă:
Se înmoaie gelatina timp de 10 minute în 100 ml de apă rece.
Apa rămasă (100 ml ) este încălzită, se adaugă fructoza sau zahărul, siropul de mentă şi sucul de lămâie.
De îndată ce fructoza (zahărul) s-a dizolvat, se ia de pe foc.
Gelatina se încălzeşte, amestecând constant, până aceasta se dizolvă.
Nu se fierbe! (Se poate încălzi şi la microunde de două ori câte 5 secunde, sau până s-a dizolvat). Se toarnă gelatina în amestecul de sirop de mentă şi suc de lămâie şi se amestecă.Se adaugă foarte puţin colorant alimentar verde.
Rece, se toarnă într-o formă de mărime potrivită, astfel încât stratul de jeleu să nu fie mai înalt de 0,5 cm şi se pune în frigider.
Inainte de servire, se taie jeleul direct în formă.
Jeleu de zmeură:
Se prepară similar cu cel de mentă, cu deosebirea că în loc de sirop de mentă se pune pulpa de zmeură obţinută prin presare într-o strecurătoare.
Inainte de servire, jeleul se zgârie direct în formă cu o furculiţă de-a lungul şi de-a latul pentru a obţine “bobiţe” de gelatină, ca în fotografie.
Se scot cupele cu bucăţelele de pepene din frigider iar deasupra, ca toping, se pune câte puţin jeleu de mentă şi “bobiţe” de jeleu de zmeură.
Se decorează cu câte o frunzuliţă de mentă proaspătă.
Sfaturi:
Cantitatea de gelatină folosită pentru jeleu este suficientă: jeleul îşi păstrează forma la temperatura camerei, dar nu are gust şi aspect de "cauciuc".
Sucul de lămâie se trece printr-o strecurătoare fină, altfel jeleul nu va fi aşa de transparent. La fel şi pulpa de zmeură.
În cazul în care doriţi să excludeţi gelatina din reţetă, adaugaţi încă o lingură de sirop de mentă sau lichior de mentă, puneţi vasul în congelator, amestecaţi de câteva ori în timpul congelării şi obţineţi o îngheţată foarte gustoasă şi răcoritoare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Много свежо и красиво, изглежда ароматно и вкусно - чудесно предложение.
RăspundețiȘtergereПоздрави и хубаво лято, Диана
Minunata combinatie ! racoroasa de vara!! pup si multumesc frumos pentru participare!
RăspundețiȘtergere