Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

joi, 30 iunie 2011

PRĂJITURA DIETETICĂ CU VIŞINE, ZMEURĂ ŞI BEZEA


Ingrediente:
Blat:
5 ouă mari sau 6 mici
½ cană ulei
1/4 cană fructoză (sau ½ cană zahăr, în varianta nedietetică)
1/2 cană cu făină de grâu (sau o cană, în varianta nedietetică)
1/2 cană cu făină de secară (lipseşte, în varianta nedietetică)
O lingură cu cacao
2-3 linguri cu lapte
Un vârf de cuţit de sare

Bezea:
4 sau 5 sau 6 albuşuri de ou, câte v-au rămas de la alte preparate
Câte o linguriţă de fructoză pentru fiecare albuş
Zeama de la o jumătate de lămâie
Un vârf de cuţit de sare

Vişine, zmeură, fistic în ce cantitate doriţi

Preparare:Vişinele şi zmeura se spală sub jet de apă şi se pun în câte o strecurătoare, du pă ce în prealabil s-au scos sâmburii vişinelor.

Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă tare cu un vârf de cuţit de sare. Se opresc 2-3 linguri de albuş bătut. În restul de albuş se adaugă alternativ câte un gălbenuş şi puţin ulei, apoi fructoza, şi la urmă făina, câte o lingură din fiecare fel, amestecând bine până la înglobarea completă. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se toarnă 2/3 din această coompoziţie şi se nivelează bine. În treimea rămasă se adaugă cacaoa şi laptele şi se omogenizează bine. La sfârşit se adaugă albuşurile bătute (care au fost oprite) şi se amestecă uşor cu lingura, de sus în jos. Compoziţia aceasta se toarnă “în fir” peste compoziţia galbenă din tavă. Cu un cuţit se fac “careuri” de-a lungul şi de-a latul tăvii. Se pune tava în cuptorul preîncălzit, până începe să se întărească (5-10 minute).
Se scoate tava şi se presară cu vişine. Se pune din nou în cuptor pentru alte 10-15 minute.
Între timp se prepară bezeaua.
Albuşurile se bat spumă tare (“omăt”) cu un vârf de cuţit de sare. Se adaugă zeama de lămâie şi câte o linguriţă de fructoză.
Se scoate tava din cuptor iar deasupra, peste vişine se aşează “în valuri”
bezeaua astfel obţinută.
Se presară cu bobiţe de zmeură şi cu fistic tocat grosier.




Deşi este dietetică şi poate fi consumată de diabetici (cu moderaţie),

este foarte aromată şi bună şi pentru cei care nu ţin regim, eventual presărată cu puţin zahăr pudră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu