Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

duminică, 25 martie 2012

FILE DE PĂSTRĂV ŞI TON ROŞU LA ABURI, CU SOS DE CAVIAR ŞI TĂIEŢEI DE LEGUME*

Ingrediente:
 fileuri de păstrăv
 fileuri de cod roşu
1/2 cană vin alb sec
3/4 cană supa de peşte sau de legume
6 boabe de piper negru
2 căţei de usturoi
O foaie de dafin
O crenguţă de rozmarin
sare
piper proaspăt  macinat
puţin praf de cili
tăieţei de legume (reţeta mai jos)
sos de caviar (reţeta mai jos)
icre negre, icre de păstrăv şi roşii cherry pentru ornat 

Pentru tăieţeii de legume:
O bucată de praz
Un dovlecel
Un morcov
2  linguri cu unt
Sare şi piper 

Pentru sosul de caviar:
2 linguri unt
2 linguri rase cu făină
½ cană de supă de peşte sau pasăre
3 linguri  cu smântână
O linguriţă cu  zeamă de lămâie
O lingură de caviar 

Preparare:
Fileurile de peşte se pun unul peste altul, cel de păstrăv dedesubt,

 se condimentează cu sare, piper şi puţin praf de cili,
se rulează şi se prind cu o scobitoare.

În vasul de dedesubt (pentru fiert) se pune vinul, supa şi restul ingredientelor. Când a dat în clocot, se pune în vasul de deasupra rulourile de peşte,

se pune capacul şi se fierb 10 minute la foc mic. Când sunt gata se pun pe o farfurie încălzită, se acoperă cu o folie de aluminiu ca să se păstreze cald până se prepară tăieţeii de legume şi sosul de caviar. 

tăieţeii de legume:
prazul, numai partea albă şi puţin din cea verde (cât să ajungă la dimensiunea morcovului şi a dovlecelului) se taie fâşii subţiri.

La fel şi morcovul

şi dovlecelul.

Se încinge untul şi se adaugă legumele.

Se sotează la foc mediu un minut după care se dă focul la mic şi se sotează în continuare 5-6 minute, acoperit, până legumele devin flexibile. Se opreşte focul şi se ţin acoperite până la folosire. 

sosul de caviar:
Se topeste untul într-o tigaie. Se ia de pe foc, se adaugă făina şi se amestecă până se obţine o pastă. Se readuce tigaia pe foc şi se încinge, amestecând, până începe să facă bule. Se ia de pe foc, se adaugă treptat supa, amestecând bine dupa fiecare adăugare. Se readuce tigaia pe foc şi se amestecă până ce se îngroaşă sosul şi începe să facă bule. Se ia din nou de pe foc, se adaugă smântâna, zeama de lămâie şi caviarul.

Modul de servire:
Pe o farfurie întinsă (nu faceţi ca mine, este păcat că acest preparat deosebit de gustos şi aspectos nu este pus suficient în valoare din cauza vasului înalt pe care am montat preparatul) se pune un strat de sos. Deasupra se aşează tăieţeii de legume peste care se aşează rulourile de peşte şi restul de sos. Se decorează cu grămăjoare de icre negre, icre de păstrăv şi o roşie cherry trasă în unt


*reţeta este din bucătăria rusească, împrumutată, cred, de la francezi pentru că ei folosesc o „Garnitură  Mirepoix” (ceapă, morcov, ţelină şi ciuperci tăiate cubuleţe şi sotate în unt),  pe care eu am înlocuit-o cu tăieţeii de legume, care îmi plac mai mult.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu