Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

marți, 30 iulie 2013

SALATA DE VINETE (FARA COACERE)

Am gasit aceasta reteta pe internet anul trecut, dar cum sezonul vinetelor se incheiase, abia acum i-a venit randul, cu atat mai mult cu cat desi vinetele imi plac foarte mult, pe caldura de afara nu era prea placut sa le coc nici la cuptor, nici pe ochiul aragazului.

Ingrediente:
3-4 vinete tinere
O  ceapa
4  linguri cu ulei
zeama de la 1/2 lamaie (sau 2 linguri cu otet)
sare 

Preparare:
Vinetele se curata de coaja, se taie felii
 
si apoi cubulete.
 
Se presoara cele 2 linguri de sare si zeama de lamiae (ca sa nu se innegreasca), se amesteca si se lasa 15-20 de minute.
 
Cuburile de vinete se pun apoi intr-o sita, se clatesc cu apa rece si se storc bine.

 Intr-o tigaie se pun cele 4 linguri cu ulei si cuburile de vinete  stoarse si  se inabusa la foc mediu 2-3 minute, amestecand mereu.
 
Se adauga apa, se acopera si se  mai lasa la foc mic (cam 6-8 minute), pana se absoarbe toata apa. Se scot si se pun in sita la scurs, pana se racesc.
Dupa racire se pun in vasul de la mixerul vertical sau in blender, cu sare si se mixeaza doar cat sa se zdrobeasca  cubuletele de vinete.
 
 Se potriveste dupa gustul fiecaruia.
 
Daca considerate mai puteti adauga ulei. La sfarsit  se poate adauga ceapa tocata marunt.

Este o salata foarte buna la gust, si nu se simte nici un pic de gust amar sau iute, nu au miros de afumat , este foarte alba  si nu se murdareste aragazul sau cuptorul.

.

2 comentarii:

  1. foarte tare, vorba unora :)
    pentru a nu coace pe aragaz, mai ales din cauza mirosului persistent dupa, ma limitam de la o vreme in a gati vinetele pane.
    Felii date prin faina, ou si pesmet amestecat cu branza rasa, ceva condimente, mai imi place sa pun si susan, in fine, ies destul de bune.
    Dar am sa incerc reteta prezentata de tine, sunt curioasa cum imi vor iesi.
    Multumesc,
    Cozia

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant ... de retinut ; cred ca din aceste motive nu-mi mai plac mie vinete salata , mult deranj , mizerie , fum , iar afara sa aprind un foc la gratar ptr 3 vinete ... ma las lipsita .
    Ms de idee/reteta .

    RăspundețiȘtergere