Despre acest
fel de mancare, Wikipedia precizeaza:
„ Ratatouille este o tocană de legume tradițională,
din regiunea Provence a Franței, originară în Nice. Numele complet al felului
de mâncare este ratatouille niçoise.
Aceasta este compusă, în principal, din legume fierte:
vinete, ceapă, dovlecei, ardei și roșii. Ca orice retetă „tradițională”, nu
există un mod exact de a o prepara, doar anumiți pași sunt obligatorii. Există
două metode de a prepara legumele: fierberea lor separat, sau toate împreună.
Si in alte țări ale Europei există
rețete asemănătoare: versiunea malteză
se numește kapunata, foarte asemănătoare cu cea franceză,
ea fiind însoțită și de pește prăjit. În bucătăria italiană
ea se numește caponata, în Spania
pisto, în Ungaria lecsó, în Bulgaria și România ghiveci,
în Grecia briami (conține și
cartofi). Versiunile din Croația și Serbia se numesc Đuveč și conțin fasole verde și orez. În Asia,
Turcii umplu o vânătă
cu legume, iar rețeta se numește imam bayildi.”
Eu am ales o varianta mai dietetica, cu legumele
fierte.
Ingrediente:
O vanata
Un dovlecel verde (zucchini)
Un dovlecel in floare
3 rosii tari
3 rosii galbene
Ierburi de Provence
Cimbru uscat
Sare si piper dupa gust
Pentru sos
(pepperonata):
O lingura de ulei
O ceapa
Un morcov mic
Un pastarnac mic
Cateva codite de telina (sau o tija mica)
2 ardei copti
3 rosii
Ierburi de Provence
Sare si piper dupa gust
Pentru dressing:
4-5 catei de usturoi
Patrunjel verde
O lingura cu ulei
Sare
Preparare:
Vanata se taie felii groase de cativa mm
si se pune in
apa rece cu sare pentru aproximativ ½ de ora (pentru ca feliile sa nu se ridice
la suprafata am pus o farfurie iar pe farfurie o cutie de conserva).
Dovlecelul se spala si se taie felii.
La fel si zucchini-ul,
rosiile rosii
si cele galbene.
Se prepara sosul:
Ceapa se toaca marunt
si se pune in uleiul incins sa
se moaie putin.
Morcovul se taie cubulete. La fel si pastarnacul si coditele de
telina.
Se adauga in tigaie peste ceapa calita, amestecand mereu sa se inmoaie.
Ardeii copti (e bine sa fie de culori
diferite, dar eu nu am avut decat galbeni), se curata de cotoare si seminte si
se taie cubulete.
Se adauga peste legumele din tigaie.
Rosiile se oparesc,
se
curata de coaja si se taie cuburi mici. Se adauga si ele peste celelalte legume
din tigaie si se amesteca mereu pentru a se inmuia si a scadea din zeama lasata.
Se condimenteaza cu sare , piper, si ierburi de Provence
si cand este suficient
de scazut sosul, se lasa sa se racoreasca apoi se paseaza bine legumele cu un
mixer vertical.
Sosul obtinut se toarna in tava in care se va prepara ratatouille-ul
(eu am folosit un vas de jena rotund, cu capac).
Rondelele de legume
se aseaza peste sosul din tava
(vinetele au fost scurse de apa in care au stat) alternand
culorile (ex: o felie de vanata una de dovlecel o felie de rosie, o felie de zucchini,
una de rosie galbena
si tot asa pana se acopera tot sosul).
Se prepara dressingul: usturoiul se pune cu un pic de
sare mare intr-un mojar
si se sfarama
bine. Patrunjelul se toaca marunt
si se adauga peste usturoiul pisat,
apoi o lingura cu ulei si se
amesteca.
Cu acest dressing se stropeste ratatouille-ul.
Se mai condimenteaza
cu sare, piper, ierburi de Provence si cimbru uscat.
Vasul se acopera cu
capacul (sau cu folie de aluminiu)
si se da la cuptor, pana ce legumele s-au
inmuiat.
Este foarte bun si cald si rece,
simplu sau pe post de
garnitura la peste sau la alta friptura.
Da, imi place mult! Multumesc pentru informatiile de la inceput, chiar nu stiam :)
RăspundețiȘtergere