Ingrediente:
Pentru blat:
4 ouă
4 linguri cu zahăr
2 linguri cu ulei
4 linguri (cu vârf) cu făină
½ pachețel cu praf de copt
Un praf de sare
Pentru umplutură:
Un borcan de 300 g cu gem sau dulceață de merișoare
100 g ciocolată albă
150 ml frișcă lichidă
Pentru glazură:
100 g ciocolată cu cremă de mentă
50 g ciocolată neagră (85% cacao)
100 ml frișcă
20 g unt
Pentru decor:
Merișoare proaspete sau congelate
Frunze de mentă
Preparare:
Se separă albușurile
de gălbenușuri.
Albușurile se bat
spumă tare cu un praf de sare.
Se adaugă, pe rând, câte o lingură cu zahăr,
până se obține o bezea lucioasă.
Gălbenușurile se freacă cu cele două linguri
cu ulei
și se toarnă peste albușuri.
Se înglobează în albușuri cu ajutorul unei
palete. Se toarnă apoi făina cernută împreună cu praful de copt și se amestecă
cu paleta,
cu mișcări de jos în sus, până la înglobarea completă.
Tava
mare, de aragaz, se tapetează cu hârtie de copt. Se toarnă compoziția de blat,
se nivelează
și se coace pentru 20-25 de minute în cuptorul preîncălzit. Când se
desprinde de pe margini, este gata. Se răstoarnă peste altă hârtie de copt, se
desprinde cea pe care s-a copt și cât este fierbinte, se rulează împreună cu cele două hârtii. Se lasă să se
răcească.
Între timp se prepară crema de ciocolată albă: se rade
ciocolata sau se rupe bucățele mici și se pune împreună cu frișca pe baia de
abur sau la microunde, până se topește ciocolata, fără însă ca frișca să
fiarbă. Se lasă să se răcească la temperatura camerei apoi se pune la frigider pentru
o oră sau la congelator ½ oră.
Când crema este suficient de întărită pentru a nu
curge iar blatul este rece, se desface
ușor blatul de ruladă, se unge cu dulceața sau gemul de merișoare peste care se
întinde crema de ciocolată cât mai uniform. Se rulează din nou, cât mai strâns,
se înfășoară în hârtie sau folie alimentară și se pune în frigider o oră sau
peste noapte.
Se prepară glazura: cele două ciocolate se rup
bucățele, se topesc la microunde sau pe baia de abur, se adaugă frișca, se
amestecă, iar la sfârșit se adaugă și untul. Se scoate rulada din frigider, se
scoate din hârtie și se îmbracă cu această glazură. Se decorează cu fructe de
merișoare (eu am avut congelate) și cu frunze de mentă (din ghiveci).
După spusele prietenei mele Maria este răcoritoare, plăcută, veselă, delicioasă.
Sursa de inspirație pentru această rețetă este blogul PauleiGafitescu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu