Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

marți, 11 martie 2014

RULADA CU MERIȘOARE, CIOCOLATĂ ȘI MENTĂ

Ingrediente:
Pentru blat:
4 ouă
4 linguri cu zahăr
2 linguri cu ulei
4 linguri (cu vârf) cu făină
½ pachețel cu praf de copt
Un praf de sare

Pentru umplutură:
Un borcan de 300 g cu gem sau dulceață de merișoare
100 g ciocolată albă
150 ml frișcă lichidă

 Pentru glazură:
100 g ciocolată cu cremă de mentă
50 g ciocolată neagră (85% cacao)
100 ml frișcă
20 g unt

Pentru decor:
Merișoare proaspete sau congelate
Frunze de mentă

Preparare:
Se separă albușurile 

de gălbenușuri.

 Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare. 

Se adaugă, pe rând, câte o lingură cu zahăr, până se obține o bezea lucioasă. 

Gălbenușurile se freacă cu cele două linguri cu ulei 

și se toarnă peste albușuri. 

Se înglobează în albușuri cu ajutorul unei palete. Se toarnă apoi făina cernută împreună cu praful de copt și se amestecă cu paleta, 

cu mișcări de jos în sus, până la înglobarea completă.

Tava mare, de aragaz, se tapetează cu hârtie de copt. Se toarnă compoziția de blat, se nivelează 

și se coace pentru 20-25 de minute în cuptorul preîncălzit. Când se desprinde de pe margini, este gata. Se răstoarnă peste altă hârtie de copt, se desprinde cea pe care s-a copt și cât este fierbinte, se rulează împreună cu cele două hârtii. Se lasă să se răcească.

Între timp se prepară crema de ciocolată albă: se rade ciocolata sau se rupe bucățele mici și se pune împreună cu frișca pe baia de abur sau la microunde, până se topește ciocolata, fără însă ca frișca să fiarbă. Se lasă să se răcească la temperatura camerei apoi se pune la frigider pentru o oră sau la congelator ½ oră.

Când crema este suficient de întărită pentru a nu curge iar blatul este rece, se  desface ușor blatul de ruladă, se unge cu dulceața sau gemul de merișoare peste care se întinde crema de ciocolată cât mai uniform. Se rulează din nou, cât mai strâns, se înfășoară în hârtie sau folie alimentară și se pune în frigider o oră sau peste noapte.

Se prepară glazura: cele două ciocolate se rup bucățele, se topesc la microunde sau pe baia de abur, se adaugă frișca, se amestecă, iar la sfârșit se adaugă și untul. Se scoate rulada din frigider, se scoate din hârtie și se îmbracă cu această glazură. Se decorează cu fructe de merișoare (eu am avut congelate) și cu frunze de mentă (din ghiveci).

După spusele  prietenei mele Maria  este răcoritoare, plăcută, veselă, delicioasă.
Sursa de inspirație pentru această rețetă este blogul PauleiGafitescu.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu