MARLENKA, prăjitură cu nume oriental, nu este rusească așa cum s-ar crede ci este de
origine armeană și de circa 10 ani este preparată de către o familie de armeni
stabilită în Cehia, de unde s-a răspândit în toată Europa. Se spune că
prăjitura se prepară după o veche rețetă de familie, din produse naturale iar
numele prăjiturii este dat după mama și fiica armeanului Gevorg Avetisyan,
care a lansat prăjitura și a făcut-o cunoscută.
Ingrediente:
Pentru foi
500 de grame de făină albă
trei linguri cu zahăr
trei linguri cu miere de albine
75 g unt
2 ouă
Un pachețel cu praf de copt
Un praf de sare
Pentru cremă:
300 g
lapte condensat
2
linguri cu miere
3 ouă
75 g
unt
Pentru finisare:
200 g
nuci
Preparare:
Pentru foi,
se amestecă ouăle cu untul, zahărul și mierea de albine
apoi se adaugă câte puțin, făina cernută împreună cu sarea și praful de copt.
Se frământă aluatul timp de 3-4 minute, nu mai mult, pentru că se întărește și nu se mai poate întinde bine.
apoi se adaugă câte puțin, făina cernută împreună cu sarea și praful de copt.
Se frământă aluatul timp de 3-4 minute, nu mai mult, pentru că se întărește și nu se mai poate întinde bine.
Se împarte
aluatul în 4 părți din care se întind 4 foi care se coc pe fundul tăvii timp de
3-4 minute fiecare. Se lasă foile să se răcească.
Pentru cremă,
se amestecă laptele condensat cu mierea, untul
și ouăle,
încorporate pe rând și amestecând bine după fiecare. Crema se pune într-o crăticioară cu fundul gros, pe foc mic, amestecând mereu cu un tel.
În circa 6 minute crema se îngroașă și se apropie de punctual de fierbere.
Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
și ouăle,
încorporate pe rând și amestecând bine după fiecare. Crema se pune într-o crăticioară cu fundul gros, pe foc mic, amestecând mereu cu un tel.
În circa 6 minute crema se îngroașă și se apropie de punctual de fierbere.
Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
Cu această
cremă se ung foile, inclusiv deasupra. Peste ultima foaie se presară
nucile tocate grosier.
Se dă prăjitura la rece de pe o zi pe alta.
Se porționează și se servește.
Se dă prăjitura la rece de pe o zi pe alta.
Se porționează și se servește.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu