Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

vineri, 21 noiembrie 2014

TORT EGIPTEAN

 Rețeta  cu numărul 1.000

În cei mai bine de 4 ani de când am început acest blog am postat 999 de rețete și, iată-mă astăzi la postarea cu numărul 1.000. Evenimentul trebuie sărbătorit așa cum mi se pare normal, cu o rețetă de tort, mai ales că la pregătirea acestuia am avut un ajutor de nădejde: Ruxandra, nepoțica mea în vârstă de 3 ani, care a fost și prima care a gustat tortul. (De data aceasta, fotografii puține, pentru că Ruxandra voia neapărat să facă ea poze și cum aparatul meu cântărește mai mult de 1 kg... mai bine am renunțat la fotografii)

Ingrediente:
Pentru fiecare blat (3 blaturi, coapte separat) câte:
2 albușuri
2 linguri cu zăhar
1/2 lingură cu  făină sau amidon
50 g nuci măcinate (sau alune)
Un praf de sare
Pentru crema de vanilie:
6 gălbenușuri
6 linguri cu zăhar
3 linguri rase cu făină sau amidon
300 ml lapte
150 g unt (la temperatura camerei)
esență de vanilie
Pentru crema de frișcă și caramel:
300 g zahăr
150 g nuci (sau alune)
250 ml smântână pentru frișcă sau frișcă lichidă


Preparare:
Cuptorul se preîncălzește la temperatură mică. Pentru prepararea primului blat, pe hîrtia de copt se trasează un cerc cu diametrul de 20 cm. Se pune hârtia într-o tavă (dacă dimensiunea cuptorului  și a tăvii permite, se pot coace 2 blaturi o data.
Cele două albușuri se bat spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul lingură cu lingură și se bate în continuare până se topește. Se încorporează făina sau amidonul amestecat cu nucile măcinate, turnându-se în ”ploaie” și amestecând ușor cu o spatulă sau cu lingura de lemn până s-au încorporat. Compoziția se întinde cât mai uniform peste cercul desenat pe hârtia de copt. Se coace  la foc mic timp de 25-30 de minute sau pînă când marginile încep să se rumenească.
În mod similar se procedează și pentru celelalte două blaturi. La final vom avea 3 blaturi subțirele.
Se dezlipesc de pe hârtia de copt și se lasă să se răcească, fără a se suprapune.

Pentru crema de vanilie, se amestecă cele 6 gălbenușuri cu făina sau amidonul. Se adaugă zahărul și laptele rece câte puțin și se amestecă. Se pune pe foc și se fierbe la foc mic, amestecând continuu până ce crema se leagă (cam 5-6 minute, dacă se fierbe prea mult, gălbenușurile se coagulează și crema este compromisă). Se ia de pe foc, se adaugă esența de vanilie și se lasă să se răcească amestecând ocazional pentru a nu face pojghiță. Când este doar călduță, se adaugă untul cîte puțin amestecând energic (se poate și cu un mixer) până la înglobarea completă. Va rezulta o cremă spumoasă, mătăsoasă.
 Pentru crema de frișcă și caramel, se pune zahărul într-o crăticioară, se caramelizează fără a se arde (nu trebuie să ajungă maro căci va fi amar). Când este gata, cam jumătate se răstoarnă pe o foaie de copt, și se întinde în strat subțire. În restul de caramel se adaugă nucile tăiate grosier, se amestecă și se răstoarnă pe altă hârtie de copt. Se umblă repede pentru a nu se întări caramelul. Dacă totuși s-a întărit se încălzește cu grijă ca să poată fi turnat pe hârtia de copt.
Se lasă să se răcească, se dezlipește caramelul simplu și se sfărâmă bucăți neuniforme.
 Nucile caramelizate se dezlipesc și ele de pe hârtia de copt, se zdrobesc bine și se amestecă cu frișca bătută.

 Asamblare:
Se pune primul blat pe un platou. Se unge cu jumătate din crema de vanilie. Deasupra se pune 1/3 din frișca cu nuci caramelizate. Se acoperă cu al doile ablat, se unge cu restul de cremă de vanilie, se pune altă treime din crema de frișcă cu caramel. Deasupra se unge cu crema de frișcă și se decorează cu bucăți de caramel.
Se pot opri câteva linguri de crema de vanilie cu care să se ungă marginile tortului, însă eu am ales să las marginile așa, neuniforme, observându-se straturile (blaturi și creme). Se lasă peste noapte la frigider, timp în care cremele se vor întări iar blaturile se vor înmuia.

Până să-l fotografiez eu, Ruxandra n-a mai avut răbdare și și-a  în tort  un degețel (crema de frișcă cu caramel i-a plăcut foarte mult).

Chiar dacă nu este aspectos, este delicios și deși pare complicat este destul de simplu de preparat.



Un comentariu: