Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

sâmbătă, 29 noiembrie 2014

MANDARINATA, PRĂJITURA CU MANDARINE

Pentru că piața (cel puțin cea la care îmi fac eu cumpărăturile) este plină de mandarine, accesibile la preț (2,5 lei/kg) și au început să apară și portocalele (ceva mai scumpe), am ales să fac această prăjitură foarte aromată, pufoasă, înnobilată cu o glazură de portocale și o ciocolată cu lapte.
Ingrediente:
6 mandarine mici (300 g), din cele fără sâmburi
½ de portocală, potrivită ca mărime
3 ouă
200 g zahăr
120 ml ulei
300 g făină
Un plic cu praf de copt
Un pliculeț de zahăr vanilat sau esență de vanilie, sau o jumătate de păstaie (doar semințele)
Pentru decor:
Glazura de portocale:
Zeama de la ½ de portocală
200 g zahăr pudră
2 lingurițe cu coajă de portocală confiată
Glazura de ciocolată:
O ciocolată cu lapte
Preparare:

Una dintre mandarine se spală bine, se taie bucăți cu tot cu coajă și se pune în robot sau tocător. Portocala se spală și ea și se taie pe jumătate . O jumătate se taie bucățele cu tot cu coajă și se adaugă în robot. Mandarinele rămase se decojesc, se  desfac în feliuțe și se adaugă în robot. 

Se pasează bine până se obține un piure.

Ouăle 

se mixează cu zahărul și vanilia. 

Când s-au albit și și-au mărit volumul 

se adaugă piureul de mandarine 

și se amestecă pentru omogenizare. 

Se adaugă uleiul, apoi lingură cu lingură, făina cernută împreună cu praful de copt, 

amestecând după fiecare lingură.
Compoziția se toarnă într-o tavă (20x30 cm) tapetată cu hârtie de copt.

 Prăjitura se coace în cuptorul preîncălzit, timp de 20-25 de minute, la foc potrivit.

Când este gata se scoate din tavă și se lasă să se răcească pe un grătar.

Pentru glazura de portocale se amestecă bine zeama de portocală cu atâta zahăr pudră până obținem o glazură cremoasă, alb-lăptoasă, de consistența smântânii. Se  glazurează toată prăjitura și se presară coji de portocale confiate.

Aici am greșit pentru că atunci când, după ce glazura s-a întărit (prăjitura se ține la temperatura camerei) și am început să porționez prăjitura,

 aceasta, unde întâlneam cojile de portocale,  nu se mai tăia frumos.

 Deci recomand ca prăjitura să fie întâi porționată apoi glazurată. Va arăta mult mai bine. 


Prăjitura poate fi servită ca atare dar, pentru că am vrut să mai îmbunătățesc imaginea și pentru că portocalele în amestec cu ciocolata sunt delicioase, am decorat bucățile de prăjitură cu ciocolată topită.

Un comentariu: