Pentru că piața (cel puțin cea la care îmi fac eu
cumpărăturile) este plină de mandarine, accesibile la preț (2,5 lei/kg) și au
început să apară și portocalele (ceva mai scumpe), am ales să fac această prăjitură
foarte aromată, pufoasă, înnobilată cu o glazură de portocale și o ciocolată cu
lapte.
Ingrediente:
6 mandarine mici (300 g), din cele fără sâmburi
½ de portocală, potrivită ca mărime
3 ouă
200 g zahăr
120 ml ulei
300 g făină
Un plic cu praf de copt
Un pliculeț de zahăr vanilat sau esență de vanilie, sau o
jumătate de păstaie (doar semințele)
Pentru decor:
Glazura de portocale:
Zeama de la ½ de portocală
200 g zahăr pudră
2 lingurițe cu coajă de portocală confiată
Glazura de ciocolată:
O ciocolată cu lapte
Preparare:
Una dintre mandarine se spală bine, se taie bucăți cu tot
cu coajă și se pune în robot sau tocător. Portocala se spală și ea și se taie
pe jumătate . O jumătate se taie bucățele cu tot cu coajă și se adaugă în robot.
Mandarinele rămase se decojesc, se desfac
în feliuțe și se adaugă în robot.
Se pasează bine până se obține un piure.
Ouăle
se mixează cu zahărul și vanilia.
Când s-au albit
și și-au mărit volumul
se adaugă piureul de mandarine
și se amestecă pentru
omogenizare.
Se adaugă uleiul, apoi lingură cu lingură, făina cernută împreună
cu praful de copt,
amestecând după fiecare lingură.
Compoziția se toarnă într-o tavă (20x30 cm) tapetată cu
hârtie de copt.
Prăjitura se coace în cuptorul preîncălzit, timp de 20-25 de
minute, la foc potrivit.
Când este gata se scoate din tavă și se lasă să se
răcească pe un grătar.
Pentru glazura de portocale se amestecă bine zeama de
portocală cu atâta zahăr pudră până obținem o glazură cremoasă, alb-lăptoasă,
de consistența smântânii. Se glazurează
toată prăjitura și se presară coji de portocale confiate.
Aici am greșit pentru că atunci când, după ce glazura s-a
întărit (prăjitura se ține la temperatura camerei) și am început să porționez
prăjitura,
aceasta, unde întâlneam cojile de portocale, nu se mai tăia frumos.
Deci recomand ca
prăjitura să fie întâi porționată apoi glazurată. Va arăta mult mai bine.
Prăjitura poate fi servită ca atare dar, pentru că am
vrut să mai îmbunătățesc imaginea și pentru că portocalele în amestec cu
ciocolata sunt delicioase, am decorat bucățile de prăjitură cu ciocolată
topită.
Cred ca este delicioasa.Trebuie s-o-ncerc neaparat.
RăspundețiȘtergere