Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

miercuri, 10 decembrie 2014

PRAJITURA CU CREMĂ DE NUCI ȘI GLAZURĂ DE CIOCOLATĂ

Ingrediente:
Pentru foi:
5 gălbenușuri
100 g unt
100 g zahăr pudră
200 g făină
6 linguri cu smântână
2 linguri cu cacao
Pentru cremă:
250 g nuci puțin prăjite și măcinate
100 g zahăr pudră
50 ml lapte fierbinte
50 g unt
Esență de rom sau de migdale
Pentru glazură:
100 g ciocolată
2 linguri cu smântână

Preparare:
Pentru foi, untul se freacă cu zahărul pudră. 

Se adaugă pe rând, gălbenușurile, 

amestecându-se bine după fiecare, apoi 5 linguri cu smântână. La sfârșit se adaugă făina proaspăt cernută 

și se amestecă până se obține un aluat destul de moale ca să se poată întinde cu paleta în tavă. Aluatul se împrte în 3 părți: două părți se toarnă în tava de aragaz tapetată cu fârtie de copt 

și cu ajutorul unei palete sau a unui cuțit, se întinde pe toată suprafața tăvii.

Treimea rămasă se amestecă cu o lingură de smântână  și 2 linguri cu cacao. Se întinde pe o jumătate de tavă acoperită  cu hârtie de copt. 

Tăvile se coc la foc potrivit câte 12-15 minute. Când sunt coapte, foaia albă se taie în două, să fie la dimensiunea foii maro. În acest fel am obținut 3 foi: două albe și una maro.
Pentru cremă, nucile măcinate se amestecă cu zahărul pudră și laptele fierbinte. 

Se amestecă bine iar la sfârșit se adaugă untul și aromele.

Cu această cremă se ung foile (cea maro se pune la mijloc).
Pentru glazură se topește ciocolata și se amestecă cu smântâna călduță. Se toarnă glazura peste prăjitură și se dă la rece timp de câteva ore. 

Rece, se porționează.





2 comentarii:

  1. Nu. Cresc suficient fara praf de copt. Pacat ca fotografia cu foile coapte mi-a iesit neclara.

    RăspundețiȘtergere