Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

luni, 18 iulie 2011

PERIŞOARE CU SOS DE SMÂNTÂNĂ


Ingrediente:
½ kg carne de porc slabă
2 ouă
O ceşcuţă de cafea cu orez
2 morcovi
2 cepe (de preferat roşii)
O rădăcină de pătrunjel
O ţelină mică
½ de ardei gras roşu
O legătură de pătrunjel verde
O legătură de mărar
½ kg de smântână
O lingură cu făină
Un gălbenuş de ou
2-3 căţei de usturoi
Sare şi piper după gust
Opţional, o lingură de parmezan ras

Preparare:
Orezul se spală şi se pune la fiert cu două căni de apă. Când a scăzut toată apa se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.
Se toacă carnea. O ceapă roşie se toacă mărunt, de asemenea şi pătrunjelul verde şi se adaugă peste carnea tocată. Se adaugă orezul fiert şi răcit, două ouă, sare şi piper şi se amestecă bine. Se formează perişoare de mărimea unei nuci, care se aşează pe o farfurie.
Între timp se pregăteşte supa în care se vor fierbe perişoarele: se pune la fiert un litru cu apă cu puţină sare. Când apa a început să fiarbă se adaugă zarzavatul: o cepă, 2 morcovi, ţelina , rădăcina de pătrunjel şi jumătatea de ardei gras. Dacă intenţionaţi să folosiţi această zeamă la o supă, lăsaţi zarzavatul întreg. Dacă, în schimb doriţi să o utilizaţi la o ciorbă sau un borş de zarzavat, puneţi legumele tocate.
Când legumele sunt aproape fierte, se dă focul la mic şi se adaugă perişoarele. Se fierb la foc domol, fără să clocotească, cca 15-20 de minute, după care se scot cu o paletă într-un vas termorezistent, având grijă să nu se sfărâme.

Din smântână frecată cu o lingură de făină şi un gălbenuş de ou se formează un sos. Se adaugă mărar , câţiva căţei de usturoi tocaţi mărunt, sare şi piper şi se toarnă sosul peste perişoare. Se presară parmezan ras şi se dă vasul la cuptor pentru 30 de minute sau până prinde o crustă frumoasă.

Se serveşte fierbinte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu