Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

luni, 17 octombrie 2011

ZACUSCA DE VINETE

Ingrediente:

4 kg de vinete
1 kg de gogoşari*
1 kg de ardei capia*
1 kg de ardei gras, galben*
1 kg ceapă
3 kg roşii
300 g ulei
Sare, piper, foi de dafin

*(sau 3 kg de gogoşari, sau 3 kg ardei capia, sau 1,5 kg gogoşari şi 1,5 kg ardei capia) 

Preparare:

Vinetele se coc la foc iute, se curaţă de coajă şi se lasă să se scurgă bine zeama amăruie. Este de preferat ca operaţiunea să se facă cu o seară înainte.

Gogoşarii, ardeii capia şi cei graşi se coc, se curăţă de coajă, având grigă să nu pierdem zeama, care va da un gust deosebit de bun preparatului.

Roşiile (care trebuie să fie bine coapte), se crestează în partea opusă codiţei şi se opăresc în apă sărată timp de 1-2 minute (sau până coaja începe să se desprindă). Se scot şi se trec rapid sub un jet de apă rece.
Se decojesc, se taie în 4 şi cu o linguriţă se scot seminţele împreună cu zeama aferentă.   Pulpa se pune în robot şi se pasează. Se pun într-un vas separat să fiarbă la foc mic. În acest fel scurtăm perioada de fierbere a zacuştii.
Zeama împreună cu seminţele se pun şi ele în robot, apoi într-o sită. Foarte uşor seminţele vor rămâne în sită. Sucul rezultat se pune şi el la fiert şi se foloseşte la alt preparat.

Ceapa se curăţă şi se taie peştişori sau se dă pe răzătoarea Borner.

Într-o cratiţă largă, cu fund dublu, sau pe o tablă pusă pe ochi,  se pune uleiul la încins şi se adaugă ceapa şi o linguriţă de sare neiodată (pentru murături). Se dă focul foarte mic, amestecând periodic, având grijă ca ceapa să nu se prăjească ci doar să se înmoaie. Din când în când se adaugă câte puţină zeamă de la ardeii copţi.
Când ceapa s-a înmuiat suficient se adaugă pasta de roşii. Se fierbe în continuare la foc foarte mic minim 1,5 - 2 ore, amestecând ocazional.
Ardeii copţi se rup fâşii  şi se adaugă în cratiţa cu zacuscă. Se lasă să fiarbă vreo 10-15 minute după care se adaugă şi vinetele tocate mare sau rupte şi ele fâşii.  Se amestecă periodic. Se potriveşte de sare, se adaugă piper (eu prefer să pun boabe) şi câteva foi de dafin.

Se pregătesc borcanele (spălate, sterilizate şi uscate). Se pun pe o tavă,lângă cratiţa cu zacuscă care încă este pe foc (focul foarte mic). Se umplu borcanele,

se înfiletează capacele şi se pun în pături să se autosterilizeze.
Cu cât perioada în care se răcesc este mai mare, cu atât se sterilizează mai bine.



Şi gata de pus în cîmară:





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu