Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

marți, 3 aprilie 2012

SARMAUA URIAŞĂ


Pentru că sunt o mare iubitoare a sarmalelor, dar având o vârstă destul de înaintată bolile nu m-au cruţat şi pot mânca doar mâncare dietetică şi pentru că bănuiesc ca mai sunt iubitoare de sarmale dar lipsa timpului nu le permite sa le pregătească prea des (se stie ca sunt migălos de făcut), m-am gândit să fac această sarma uriaşă şi dietetică.

Ingrediente:
3-4 cepe potrivite
Un morcov mare sau 2 mici
100 g orez
3-4 linguri cu pastă de ardei şi roşii  
2 linguri cu ulei de floarea soarelui
Un piept mare de pui
O legătură cu mărar verde şi una de pătrunjel
Sare (cu moderaţie)
piper
O salată Iceberg
un păhărel de vin sec
Smântână pentru servit 

Preparare:
Ceapa se taie peştişor şi se căleşte uşor în 2 linguri cu ulei încins.

Când  a devenit sticloasă se adaugă morcovul dat pe răzătoare.

Se mai căleşte puţin până se moaie şi morcovul după care se adaugă orezul clătit cu apă.

Se căleşte şi orezul, după care se adaugă câte puţină apă caldă până orezul este aproape fiert. Se adaugăverdeaţa tocată

şi pasta de ardei cu roşii şi se amestecă scurt până la omogenizare.

Se adaugaă sare şi piper, se ia de pe foc şi se lasă să se răcorească.

 În compoziţia rece se adaugă pieptul de pui tocat,  

Se amestecă bine.

Deoarece în acest anotimp varza murată nu mai este aşa bună, varza nouă abia a apărut, frunzele de vie încă nu au apărut iar cele conservate ... mai bine nu, ştevia e prea tânără şi frunzele se rup, am hotărât să încerc cu salata Iceberg şi bine am făcut.

Un vas termorezistent se unge cu ulei şi se tapetează cu foile de salată, în aşa fel încât să se răsfrângă peste marginile vasului .

Se pune jumătate din compoziţie

 apoi un strat de foi de salată peste care se pune  restul de compoziţie şi se acoperă cu foile de salată răsfrânte peste marginile vasului.

Se pune o lingură de pastă de ardei şi roşii şi un păhărel de vin sec

şi se dă la cuptor până scade tot  lichidul. Se scoate sarmaua din cuptor,

se răstoarnă pe un platou (eu pe capacul vasului termorezistent)

şi se serveşte  la fel ca orice sarmale cu sau fără smântână, cu sau fără mămăligă.



Chiar dacă este dietetică (în loc de carne grasă de porc în amestec cu vită se foloseşte  piept de pui şi 2 linguri cu ulei), este delicioasă şi mult mai uşor de făcut.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu