250
g ficat de pui , cântărit după ce a fost curăţat
150
g unt
2
cepe eşalote curăţate şi tocate
3
căţei de usturoi, curăţaţi şi tocaţi
¼
linguriţă pulbere de 5 condimente (chinezeşti)*
2
linguri Armagnac, cognac sau brandy
o
linguriţă sos de peşte
½
linguriţă sare fină
¼
linguriţă piper negru proaspăt măcinat
o
linguriţă zahăr pudră
100
g frişcă
Preparare:
Ficăţeii
se curăţă de eventualele pieliţe, grăsime sau fierea, se spală, se şterge şi se
lasă deoparte. 100 g unt se topeşte şi se lasă să se răcească.
25
g unt se pune la încins şi când s-a ridicat spuma se adaugă ficăţeii. Se prăjesc
rapid pe o parte apoi se întorc şi pe partea cealaltă, astfel încât să fie
rumeniţi în exterior şi roz, suculenţi în interior. Se scot pe o farfurie. În aceeaşi
tigaie se topesc la foc mic celelalte 25 g unt. Se adaugă ceapa şi se
caramelizează uşor, apoi usturoiul care se căleşte si acesta, nu mai mult de un
minut. Se adaugă pulberea de 5 condimente. Se amestecă scurt pentru a se aroma
uniform, se transferă într-un castronel şi se lasă să se răcească. În tigaie se
toarnă Armagnacul, se încălzeşte şi se
rade tigaia pentru a se elibera toate resturile gustoase lipite de tigaie. Se toarnă
în castronel şi se lasă să se răcească.
Se opresc cateva bucăţele de ficat întregi. Restul,
împreună cu untul topit, ceapa şi usturoiul călite, alcoolul, sosul de peşte, sare,
piper şi zahăr se pun în robot şi se mixează bine, până se obţine o pastă fină,
netedă. Se adaugă frişca şi se amestecă scurt. Dacă nu este destul de netedă se
trece printr-o sită.
În
vasul special de terină (sau într-o tavă de chec tapetată cu folie alimentară)
se pune un strat din pasta obţinută, se aranjează ficăţeii opriţi şi se acoperă
cu restul de pastă.
Se
dă vasul la frigider pentru minim 2 ore, dar mai bine peste noapte, astfel se
dezvoltă toate aromele.
Înainte
de servire se scoate din vas pe un platou şi se lasă la temperatura camerei
circa jumătate de oră. Astfel va avea consistenţa ideală pentru a fi servită.
Se poate păstra în frigider 3 zile. Pentru o
perioadă mai mare (până la 7 zile) se pune într-un vas care se sigilează cu unt
clarificat, grăsime de raţă sau de gâscă.
*Cinci mirodenii (five spices, în engleză) este numele
celui mai popular amestec de condimente chinezesc, răspândit în întreaga Asie
dar şi în Occident. Amestec puternic, echilibrat şi aromat, de dulce, sărat,
acru şi iute, mixul de cinci mirodenii se foloseşte la aromarea cărnurilor şi
legumelor, excelent pentru marinate sau mâncăruri înăbuşite.
Ingredientele şi
proporţiile acestora diferă de la zonă la zonă însă, cele mai populare
amestecuri conţin anason stelat, seminţe de fenicul, cuisoare, piper de Sichuan
şi scortisoara chinezească (Cassia), prăjite uneori şi de fiecare dată
măcinate.
În principal,
condimentul conţine:
o linguriţă anason
stelat măcinat
o linguriţă seminţe
de fenicul măcinate
1/2 linguriţă
cuişoare măcinate
1/2 linguriţă
scorţişoară măcinată
o linguriţă piper de
Sichuan
La amestecul de cinci
mirodenii – de bază – se mai pot adăuga 1 linguriţă de sare şi 1/4 linguriţă de
piper alb măcinat.
Foarte bine arata.O zi buna!
RăspundețiȘtergere