Pentru
frumusetea limbajului, voi transcrie exact textul, sarcina mea fiind doar să-l
ilustrez cat mai exact.
”Dar o cina nu-nseamna o ciorba doar, asa ca din ficatii ramasi s-a
intocmit al doilea fel al serii: legiuitul
pilaf al nevestelor de macelar. Acei ficati
se sterg cu o carpa uscata si,
taiati in bucati mici,
se prajesc in untura (eu am folosit ulei, mai dietetic) pana cand se rumenesc putin.
Ei, si in untura aceea in care
a ramas must, se caleste multa ceapa alba, tocata
si se stinge cu bulion de
patlagele rosii, subtiat cu apa; ba chiar, se mai intampla sa fie si cateva
rosii intregi, bine coapte, din cele puicute, oparite si dezbracate de coaja,
iesite in lume - adica goale si nerusinate.
Se fierb impreuna si li se adauga
ficatul prajit si zeama lui unsuroasa, cata a mai lasat,
iar cel ce gateste se
face ca nu vede cum fierb mai departe si,
intr-o tigaie cu unt topit
caleste
orzisorul,
atat cat sa-l paleasca
si-l stinge cu sos caramiziu de la ficati,
apoi rastoarna totul in una si aceeasi binecuvantata cratita,
mai potrivind de
sare, mai prafuind cu piper oaches, rasnit.
Dupa ce zace si asuda la cuptor o
jumatate de ceas, se presara cu frunze de marar verde,
se acopera cu capacul si
se aduce la masa
ca sa-si ia fiecare in farfurie, cu o lingura de lemn cu coada
lunga (am avut cu coada obișnuita), cat crede
ca-l tin bracinarii si-apoi s-astupe iar, in stanga cratitei aburinde stand o
paine rotunda, impletita in casa, rupta, iar in dreapta un castron de pamant cu
castraveciori murati proaspat, din aceia din care nu-i nevoie sa musti de doua
ori, ca n-ai din ce.”
Pâinea rotundă, de casă, este făcută de mine, după rețeta mamei, special pentru a
respecta cele scrise de autor. La fel castraveții sunt murați săptamâna
aceasta, după rețeta de aici. Cât privește prosopul pe care am așezat bucatele
este lucrat de bunica mamei mele la începutul secolului trecut, deci probabil
este contemporan, sau mai ”bătrân” decât nevastele de măcelar care au preparat
întâia oară rețeta.
Ce frumooos , ce bun , ce vremuri ...
RăspundețiȘtergereMultumesc ptr o asa postare minunata , ca atare am pastrat-o-n caietul meu cu retete ptr a o experimenta cu ficatul de miel ramas de la Paste (am avut maruntaie de la trei miei) .