Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

marți, 24 decembrie 2013

MUSACA DE RADACINI INTREMATOARE DE TELINA




DE-ALE GURII DIN BATRANI, cap. „CONTINENTALUL ROMANESC”, pag. 42


Alta musaca acum, c-o limpeziram, cu vinul, de radacini intrematoare de telina


se prajesc in unt (cum altfel?) 

feliile rotunde de telina,

 iar alaturi, in alta tigaie, carnea tocata de juninca, amestecata cu putina paine muiata cu lapte, 

se caleste in ceapa prajita cat sa se albeasca.

 Apoi, inca o data tocata, se framanta cu sare, cu bulion de rosii sau mai bine de ardei grasi, putin piper cenusiu si vin. 

Tocaturii acesteia mai inainte de a o asterne la fiert gospodaresc, i se mai pun cateva oua crude, 

dupa care 

se tolaneste

 intr-o cratita pregatita cu unt si pesmet, 

acoperind-o cu telina randuri, randuri. 

Peste musaca se toarna un sos 

din ceapa prajita, 

faina, grasime, zeama de oase si rosii terciuite 

si se infunda intr-un cuptor potolit, iar ca sa capete un obraz sofraniu, cand mai are doar un sfert de ceas si-i ispravita minunea, i se drege din oua batute

cu smantana si cu faina de grau, 

un oghial.


Un comentariu:

  1. O reteta interesanta si inedita.Sarbatori fericite dumneavoastra,intregii familii si tuturor colaboratorilor!
    Olivia

    RăspundețiȘtergere