Bucatarie, icoane, goblenuri...cateva din pasiunile mele pe care vreau sa le impartasesc cu voi.
Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.
joi, 12 august 2010
SALATA RECE CU TAIETEI DE OMLETA (Hiyashi Chuka)
Ingrediente:
pentru topping:
2 cepe fin tocate
1 / 2 cana castraveti fără sâmburi, tocati julien
1 / 2 cana crab, surimi sau sunca, tocate (am pus surimi)
pentru sos:
3 linguri ulei de susan (am pus de masline)
1 lingurita usturoi tocat
1 lingurita ghimbir proaspat ras
1 / 4 linguriţă chimion macinat
3 linguri de oţet de orez (am pus de vin)
2 linguriţe de sos de soia
2 linguri de seminte de susan prajite
1 linguriţă de zahăr
pentru taieteii de omleta:
2 oua
1 lingură mirin* (am pus vin rosu dulce)
1 / 2 linguriţa de zahăr
1 / 4 linguriţă de sare
1 / 4 lingurita praf de dashi **(opţional)
16 uncii (450 g) fidea Chow Mein (am pus taietei de orez)
Preparare:
Puneti ceapa toccata marunt în apă rece de la gheaţă în timp ce pregătiţi restul alimentelor.
Pentru a face sosul se incinge uleiul într-o cratiţă mică şi se adaugă ghimbir, usturoi si chimion. Prăjiti la foc mic până devine foarte aromat (aproximativ 7-10 minute). Luati cratita de pe foc şi lasati să se răcească un pic uleiul. Se transferă amestecul de ulei si mirodenii intr- un castron şi se adaugă oţet, sos de soia, seminte de susan macinate, şi zahăr. Amestecati să se combine şi puneti amestecul la frigider până când sunteţi gata să-l folositi.
Bateti ouăle, mirinul (vinul), zahăr, sare, praf de dashi (am pus un cub de supa concentrate de pui si am renuntat la sare) împreună într-un castron mic, până obtineti o coloraţie uniformă. Se încălzeşte o tigaie mica nonaderenta la foc mediu până se infierbanta. Se înmoaie un prosop de hârtie cu ulei vegetal şi se freacă tigaia sa fie unsa uniform. Se toarnă ou suficient pentru a acoperi aproximativ 1 / 3 din suprafaţa tigaii, apoi rotiţi tigaia pentru a acoperi restul tigaii. Odata ce omleta s-a intarit (aproximativ 1 minut) intoarceti-o pe partea cealalta si prajiti-o pentru alte aproximativ 10-20 secunde. Cand omleta incepe sa se rumeneasca, scoateti-o. Asezati omletele prajite pe o farfurie, una peste alta. Când toate omletele sunt gata, rulati-le si cu un cutit ascutit taiati-le in fâşii subţiri.
Se fierb taiteii dupa indicatiile de pe pachet, se scurg, apoi se spală cu apă rece de la gheaţă până ajung la temperatura camerei. Taieteii si ceapa toccata se amesteca cu sosul. Asezati-I pe farfurii şi deasupra puneti fasiile de omleta, surimi si castravetii taiati julien.
*Mirin-ul (vin dulce, preparat din orez) este un condiment important al bucătăriei japoneze şi conţine 40-50% zahăr. O lingura de mirin se inlocuieste cu o lingura zahar + o lingura sake sau cu o lingura de vin dulce, de preferinta alb.
**DASHI este supa de baza folosita la aproape toate mancarurile. Este facuta din fulgii unui peste numit katsuo (in engleza, bonito) sau din alga konbu. Oricum este "slaba" la gust asa ca se poate foarte bine inlocui cu apa
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
arata bine, da, si japonezii pot sa faca minuni in bucatarie...
RăspundețiȘtergerese poate lua idei bune din meniul lor, asta de ex. se poate si testa caci livreaza si la domiciliu....
sau mancarea chinezeasca , idem....