Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

duminică, 11 noiembrie 2012

TORT CU MERE ȘI GLAZURĂ DE CREMĂ DE BRÂNZĂ

Ingrediente:
1 kg de mere de preferat Ionatane
50 g unt
50 g zahăr
câteva vișine fără sâmburi, congelate sau din compot
O linguriță cu scorțișoară
4 ouă
3 linguri cu fructoză sau 4 linguri cu zahăr
4 linguri cu ulei
4 linguri cu făină
Coajă rasă de portocale sau o linguriță cu marmeladă de mandarine
Un praf de sare

Glazura:
100 g cremă de brânză (Philadelphia sau Mascarpone)
100 g smântână
O linguriță de gelatină
Fructoză sau zahăr după gupă gust
Esență de vanilie 

Preparare:
Într-o tavă sau o cratiță se pune untul tăiat bucățele
 
apoi se acoperă fundul cratiței cu zahăr.

Merele se curăță de coajă, se taie în două și li se scot căsuțele cu sâmburi. Jumătățile de mere se așează în tava pregătită, cât mai apropiate unele de altele. Golurile se completează cu felii de mere curățate de coajă.
 
Se presară vișinile,
 
scorțișoară și câteva lingurițe cu zahăr  și se dă tava la cuptor pentru 45-50 de minute.

Între timp se pregătește blatul:
Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat bine cu un praf de sare. Se adaugă pe rând, câte o lingură de fructoză sau zahăr  și se bate în continuare. 
 
Apoi se introduc alternativ câte o lingură cu ulei și câte un gălbenuș, mixând bine după fiecare.
 
Se adaugă coaja rasă de portocale sau marmelada de mandarine, apoi pe rând câte o lingură cu făină.
 
Se scoate tava cu merele din cuptor
 
și se toarnă blatul.
 
Se pune din nou în cuptor și se lasă până devine arămie iar scobitoarea introdusă în centrul tortului, iese curată. 
 
Se scoate din cuptor, se lasă câteva minute să se răcorească (blatul se va desprinde singur de pe margini, dar pentru siguranță se poate trece și un cuțit pe marginea tăvii), se așează un platou potrivit ca mărime peste tavă și se răstoarnă tava.

Se lasă să se răcească bine apoi se acoperă cu o glazură
 
preparată prin mixarea cremei de brânză cu smântâna și fructoza sau zahăr după gust, la care se adaugă vanilia și gelatina înmuiată și apoi încălzită.

Se poate decora cu felițe de mere sau câteva vișine sau se poate presăra cu scorțișoară.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu