1 kg de mere de preferat Ionatane
50 g unt
50 g zahăr
câteva vișine fără sâmburi, congelate sau din compot
O linguriță cu scorțișoară
4 ouă
3 linguri cu fructoză sau 4 linguri cu zahăr
4 linguri cu ulei
4 linguri cu făină
Coajă rasă de portocale sau o linguriță cu marmeladă de
mandarine
Un praf de sare
Glazura:
100 g cremă de brânză (Philadelphia sau Mascarpone)
100 g smântână
O linguriță de gelatină
Fructoză sau zahăr după gupă gust
Esență de vanilie
Preparare:
Într-o tavă sau o cratiță se pune untul tăiat bucățele
apoi se acoperă fundul cratiței cu zahăr.
Merele se curăță de coajă, se taie în două și li se scot
căsuțele cu sâmburi. Jumătățile de mere se așează în tava pregătită, cât mai apropiate
unele de altele. Golurile se completează cu felii de mere curățate de coajă.
Se
presară vișinile,
scorțișoară și câteva lingurițe cu zahăr și se dă tava la cuptor pentru 45-50 de minute.
Între timp se pregătește blatul:
Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat
bine cu un praf de sare. Se adaugă pe rând, câte o lingură de fructoză sau
zahăr și se bate în continuare.
Apoi se introduc alternativ câte o lingură cu
ulei și câte un gălbenuș, mixând bine după fiecare.
Se adaugă coaja rasă de
portocale sau marmelada de mandarine, apoi pe rând câte o lingură cu făină.
Se
scoate tava cu merele din cuptor
și se toarnă blatul.
Se pune din nou în cuptor
și se lasă până devine arămie iar scobitoarea introdusă în centrul tortului,
iese curată.
Se scoate din cuptor, se
lasă câteva minute să se răcorească (blatul se va desprinde singur de pe margini, dar
pentru siguranță se poate trece și un cuțit pe marginea tăvii), se așează un
platou potrivit ca mărime peste tavă și se răstoarnă tava.
Se lasă să se răcească bine apoi se acoperă cu o glazură
preparată prin mixarea cremei de brânză cu smântâna și fructoza sau zahăr după
gust, la care se adaugă vanilia și gelatina înmuiată și apoi încălzită.
Se poate decora cu felițe de mere sau câteva vișine sau
se poate presăra cu scorțișoară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu