Rețeta acestui borș este cea folosită de lanțul de
restaurante ”Taverna lui Taras Bulba”,
cu specific Ukrainean, răspândite și
cunoscute în toată Rusia și Ukraina.
O rețetă foarte asemănătoare a pătruns și în nordul Moldovei și Bucovina.
Ingrediente:
Pentru supa de carne:
300g carne de vită,
300g carne de porc,
1300ml apă plată
Pentru borș:
500 ml supă
125g cartofi,
80g fasole albă uscată,
110g varză albă (am pus varză roșie)
Pentru sfecla călită:
125g sfeclă roșie,
30g suc de lămâie,
10g zahăr
Pentru legumele călite:
60g morcov proaspăt,
40g ceapă,
25g ardei gras,
35g roșii proaspete,(nu am avut, am pus pasta de tomate)
5g ulei vegetal,
30g pastă de tomate,
30g grăsime topită
În plus am pus un păstârnac și țelină
Condimente: sare, piper, foi de dafin, borș
Preparare:
Rețeta fiind a unui restaurant, produsele sunt cântăriteși
așa le-am redat și eu. Acasă, cantitățile se potrivesc după gustul și
priceperea gospodinei. Eu nu am cântarit nici carnea, nici legumele, nici apa
sau borșul. În fotografie se vede ce am folosit.
Supa:
Carnea se pune la fiert în apă rece și sare.
Legumele călite:
Morcovii, păstârnacul și rădăcina de țelină se dau pe răzătoare, ceapa, roșiile și ardeii
se taie în cuburi.
Legumele se călesc în ulei încins
cu adaos de pastă de
roșii,
până se înmoaie.
Sfecla călită:
sfecla se curăță și se dă pe o răzătoare grosieră
apoi se
călește în grăsime topită cu adaos de zahăr și zeamă de lămâie.
Fasolea se alege, se spală și se lasă la înmuiat în apă
rece, timp de 5-8 ore.
Cartofii se curăță și se taie cuburi.
Varza se taie fâșii subțiri.
În supă fierbinte se fierbe fasolea apoi se adaugă
cartofii și se aduc la fierbere.
Se adaugă legumele călite și varza.
Se aduce la
fierbere și se adaugă sfecla călită.
Carnea fiată se taie cuburi, cât poate fi luat o dată în
lingură,
și se adaugă în borș.
Se fierbe până toate ingredientele sunt făcute, se
potrivește de condimente (borș, sare și piper și eventual foi de dafin).
O ciorbica delicioasa!!
RăspundețiȘtergere