Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

joi, 27 iunie 2013

MUSACAUA DE TOCMAGEI DE CASA


Si iata ce mai mancau batranii nostri la inceputul secolului trecut, asa cum ne povesteste Octavian Stoica in a sa “De-ale gurii din batrani” ed. 1978, capitolul ”CONTINENTALUL” ROMÂNESC, pag. 42.



 „Musacaua de tocmagei*  de casa, mai apostoleasca, - cum numai mama si nevasta mesterului Mihai Bandac stiu sa faca, si nici ele-ntotdeauna - ii un adevarat balsam, infulecat cu gemete, pentru cine-i lenes, ori ii prea slab si nu se simte in putere sa dumice si sa mistuiasca, ca pe-un dusman cazut intr-un genunchi, un muschi de vaca in sangele lui, gros de-o palma, frecat cu cimbru si chinuit pe carbuni: 
 se clocotesc tocmageii,
 
se scurg de apa sarata in care au fiert,
 
se sparg deasupra oua cate cuprind,
 
dupa care se umple cu ei
 
fundul unei tavale unde cu unt.
 
Peste ei se asterne
 
o tocatura din piept alb de gaina grasa, uitata cu anii prin orgada, facuta cu verdeturi proaspete,
 
 se mai toarna unt topit si se mai randuiesc alti tocmagei.
 
Peste toate vine ca sa miruiasca
 
o spuma de galbenusuri
 
 
 batute cu frunze verzi de patrunjel si cu lapte putin,
care-o sa se intareasca la copt
 
pastrand sub dansa, scutec cald, arome.”

 
* Tocmageii sunt taietei de casa (reteta mea aici)

 

2 comentarii:

  1. Foarte interesanta reteta! N-am mai vazut asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Drept sa spun, nici eu. Dar dupa ce am facut-o si am mancat din ea nu pot sa spun decat ca batranii nostri si in special bucatarii de la Continental ("mama si nevasta mesterului Mihai Bandac " cum spune autorul)aveau gusturi...
    Nu stiu de ce s-a pierdut reteta in timp.
    Pacat!
    Poate vor mai avea curaj si altii s-o incerce.
    Cum in reteta nu sunt date cantitatile, eu am folosit: taietei dintr-un ou, 300 g piept de gaina tocat, 1 ou si 2 galbenusuri, 2 linguri cu unt, 2-3 linguri cu lapte, o legatura nu prea mare de patrunjel frunze, sare si piper dupa gust.
    Va doresc succes!

    RăspundețiȘtergere