Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

duminică, 30 iunie 2013

TARTA CU VISINE, BEZEA SI FISTIC


Ingrediente:

Pentru blat:
300 g faina
Un  galbenus
200 g unt
100 g zahar(sau 80 g fructoza)
 
Pentru umplutura:
500 g visine
200 ml smantana
80-100 g  zahar (sau fructoza)
3 galbenusuri
Un  ou
O lingura cu varf de amidon

Pentru  bezea:
4 albusuri
8 linguri cu  zahar (sau fructoza)
4 linguri suc de lamaie
4 lingurite cu amidon
30 g fistic curatat, prajit usor si tocat grosier 

Preparare:

Din faina, galbenus untul taiat fulgi si zahar
 
se framanta un aluat. Se infasoara in folie si se da la frigider pentru minim 30 de minute.

Cuptorul se incinge la 200 grade C (foc puternic).
Se scoate  aluatul din frigider si se intinde intai cu mana si apoi cu un sucitor mic (ca in imagine), in tava pentru tarta, ridicandu-l si pe margini. (daca nu aveti sucitor, se poate finaliza cu mana, dar trebuie lucrat repede si cu mainile foarte reci, ca toate aluaturile cu unt)

Se inteapa cu o furculita in mai multe locuri;

Se spala visinele,
 
se indeparteaza coditele si samburii
 
 
si se repartizeaza pe blat.

Temperatura cuptorului se reduce la 175 grade C. (foc potrivit).
Smantana cu zaharul, galbenusurile, oul si amidonul
 
se amesteca .
 
Se repartizeaza aceasta compozitie peste visine
 
si se coace aproximativ 40 de minute.

Se bat albusurile impreuna cu zaharul pana ce bezeaua straluceste; se inglobeaza sucul de lamaie si amidonul.
Se aseaza bezeaua pe tarta iar deasupra se presara fisticul.

 Se coace la cuptorul incins, la temperatura cea mai inalta cca 5 minute, dupa care se da focul la cea mai mica temperature si se continua coacerea cu usa cuptorului intredeschisa (puneti o pleta sau o lingura de lemn) inca 30-40 de minute, dupa care se opreste cuptorul si se lasa tarta in el.

 Se lasa sa se raceasca complet  si se taie bucati.

 
 

Un comentariu:

  1. Am incercat multe retete de pe blogul dumneavoastra care este in intregul sau formidabil.O voi incerca si pe aceasta care pare a fi delicioasa.
    Olivia

    RăspundețiȘtergere