Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

marți, 31 august 2010

MANCARE DE BAME




Ingrediente:
1/2 kg bame tinere,
½ l bors,
o ceapă de mărime potrivita,
4-5 linguri de ulei,
½ kg de roşii,
50 ml vin alb,
pătrunjel sau mărar,
piper,
sare,
un varf de cutit de zahar.

Preparare:
Bamele se curate de codite, se spala si se pun la fiert numai 5 minute în 1/2 l apă clocotită cu 1/2 l borş sau într-un litru de apă cu 50 ml oţet şi o linguriţă rasă de sare. Se iau de pe foc, se lasă în apă acoperite încă 15-20 minute, se limpezesc în mai multe ape reci, până când se curăţă de substanţa mucilaginoasă şi apoi se pot pregati.
Ceapa, tăiată mărunt, se căleşte timp de un minut, în ulei, la foc mic, amestecându-se mereu. Rosiile se spala, se taie si se pun in robot pentru a obtine un piure, care se adauga peste ceapa calita. Se adauga bamele scurse de apa, vinul, un vârf de cuţit cu piper măcinat 1/2 linguriţă de zahar şi 1/2 linguriţă cu sare. Se amestecă usor si se lasa cratita sa fiarba la foc mic, scuturand din cand in cand cratita (nu se amesteca cu lingura pentru ca bamele sa nu se sfarame ci sa ramana intregi). Dacă sosul scade prea mult, se mai completează cu puţină apă. Sosul nu se leagă cu făină şi nu trebuie să fie în cantitate prea mare. Se presară cu pătrunjel sau mărar tăiat mărunt.
Se serveşte caldă sau rece, ca şi mâncare de praz.

3 comentarii:

  1. n-am gustat niciodata bame,am inteles ca ar fi cam amarui...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu,nu sunt de loc amarui daca sunt tinere si daca sunt in prealabil oparite cu bors sau cu otet, asa cum am specificat in reteta.

    RăspundețiȘtergere
  3. buna ziua !
    am facut aceasta mancare de bame de nenumarate ori este un deliciu daca sti sa le pregatesti ,am cumparat anul acesta si am pus la congelator
    aveti un blog minunat si felicitari ,dar inca nu m-am obisnuit sa intru pe toate paginile ,imi merge greu netul
    draga GETUTZA daca imi permiti sa-ti spun asa ca sant mai in varsta ,ma bucur ptr. acest blog minunat unde pot sa mai orientez ce mancaruri sa mai fac familiei ,poooooop

    RăspundețiȘtergere