Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

luni, 6 februarie 2012

TORT DE FRUCTE DE PĂDURE CU FRIŞCĂ ŞI JELEU

Două blaturi delicioase de bezea cu nuci şi sufleu de fructe de pădure cu frişcă. Tortul este simplu, dar are un gust rafinat, datorită faptului că blaturile  nu sunt făcute cu tradiţionalele migdale, ci cu nuci. Fructele de pădure cu frişcă sunt delicioase ca atare, dar atunci când se adaugă vişinată, cireşată,  zmeurată sau afinată, gustul sufleului este mult mai bogat.
Pentru un tort cu diametrul de 20 cm:
Ingrediente:

pentru blat:
120 g nuci măcinate
160 g de zahăr
5 albuşuri
1/8 linguriţă cremă tartar, sau cateva picaturi de suc de lămâie
50g de zahăr extrafin 

pentru sufleu:
500g fructe de pădure
250 ml smântână pentru frişcă
100 de grame de zahăr (sau mai putin / mai mult, după gust)
10 g gelatina + 50 ml smântână
1-2 linguri vişinată, cireşată, zmeurată sau afinată 

pentru jeleu:
200 g zmeură
O lingură vişinată, cireşată, zmeurată sau afinată
100 ml apă
100 g zahăr (după gust) 
Preparare:
Nucile se prăjesc puţin în cuptor apoi se macină fin.
Se preîncălzeşte cuptorul la 150 grade. Pe o foaie de hârtie de copt se trasează 2 cercuri cu diametrul de 20 cm, distanţate între ele.
Albuşurile se bat cu 50 g zahăr şi crema tartar, până devin luciose şi formează vârfuri.
Se pun nucile măcinate şi se amestecă uşor.

Cu ajutorul unui pos cu vârful drept se umplu cele două cercuri, de la centru spre margini.
Foile se coc la foc mediu spre mic, până se usucă şi se întăresc, minim 50 de minute. Se lasă să se răcească şi se desfac de pe hârtia de copt.
Jumătate din fructele de pădure se dau prin sită. Gelatin se înmoaie în 50 ml de smântână şi după ce s-a umflat se încălzeşte la microunde sau pe baia de abur, până se topeşte complet. Se toarnă piureul de fructe în gelatin. Se amestecă bine. Se toarnă vişinata şi se amestecă din nou.
Smântâna se bate frişcă. Se adaugă piureul de fructe cu gelatina şi se amestecă până se omogenizează.

Asamblarea tortului:
Se aşează unul din blaturi într-o tavă de tort cu diametrul de 20 de cm, cu inel detaşabil, care a fost căptuşită cu folie alimentară. Se toarnă ½ din sufleu, se pune al doile blat şi restul de sufleu.

Se pune tortul în congelator pentru 20 de minute apoi se scoate şi se pune în frigider pentru 6-8 ore sau peste noapte.

A doua zi se prepară jeleul:

Gelatina se pune la înmuiat în puţină apă, suc  de fructe, vin vişinată etc
Cele 200 g de zmeură se dau prin sită.

Se adaugă apa, zahărul şi vişinata şi se fierb până se topeşte zahărul.  Se lasă să se răcorească puţin şi se adaugă gelatina înmuiată. Se amestecă până ce aceasta s-a topit.
Se scoate tortul din frigider şi se aşează deasupra fructele rămase.

Se toarnă jeleul rece.

Se dă la frigider să se întărească jeleul şi se serveşte.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu