Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

duminică, 5 februarie 2012

TORTUL REGINEI DIN SABA

Regina din Saba a rămas în istorie ca una din cele mai interesante, exotice şi enigmatice figuri feminine, egalată poate, de Cleopatra.
Misterioasă şi exotică, ea este imortalizată în diverse opere religioase, în  Biblia ebraică şi Coranul musulman, picturile persane şi turceşti o au ca personaj principal, iar în operele creştine medievale este prezentată ca întruparea Înţelepciunii Divine şi ca întemeietoare a cultului Sfintei Cruci.
În ţinuturile africane şi arabe din care s-a ridicat imaginea reginei, povestea sa continuă să fie istorisită cu evlavie şi, iată, întrebările care planează în jurul său o păstrează permanent printre subiectele care intrigă o lume întreagă.

Poate de aceea Julia Child, care a publicat reţeta, a dat  numele Reginei acestui tort deosebit de migdale, unt şi ciocolată, care este oarecum “umed” în centru şi care literalmente se topeşte în gură.

 Față de rețeta Juliei am schimbat câte ceva, adaptând cantităţile la sistemul nostru de măsuri.

Iată reţeta mea:

Ingrediente:
100 g ciocolată amăruie de calitate
100 g unt, la temperature camerei
100 g zahăr
3 ouă (albușurile  separate de gălbenușuri)
80 g de migdale fin măcinate
60 g făină
o linguriță cu esență de migdale
1/2 linguriță cu sare

pentru glazură:
50 ml frișcă lichidă (smântână dulce)
50 g unt
220 g ciocolată amăruie
2 linguri rom sau cafea (sau vişinată, am pus eu)

Fulgi de migdale 

Preparare:

Untul se mixează cu zahărul până devine cremos, apoi se încorporează gălbenușurile, unul câte unu.
Ciocolata se topește la microunde sau pe bain-marie și se încorporează în unt, apoi se adaugă migdalele măcinate, esența de migdale și făina. Albușurile se bat spumă tare cu sarea și se încorporează în 3 reprize.
Compoziția se toarnă într-o tavă mică de tort (cu diametrul de 20 de centimetri), cu fundul tapetat cu hârtie de copt și se nivelează bine cu o spatulă.
Se coace la 175 grade 25-30 minute. Interiorul tortului  trebuie să rămână moale, ușor cremos. Dacă tortul va fi copt prea mult, nu va mai fi la fel de bună. Când este gata se lasă să se răcească 2-3 ore.

Pentru glazură, frișca împreună cu untul şi romul sau cafeaua sau vişinata  se aduc la fierbere și se toarnă  peste ciocolata mărunțită. Se acoperă vasul cu ciocolata şi se lasă  5 minute, după care se amestecă până se obține o cremă omogenă, densă și lucioasă.
Când glazura s-a răcit, se îmbracă tortul cu ea.

 Se decorează cu fulgi de migdale prăjiţi usor într-o tigaie, fără grăsime.


Cui îi place ciocolata, este minunată!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu