Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

joi, 8 noiembrie 2012

PULPĂ DE PORC FIARTĂ ÎN ZEAMĂ DE VARZĂ


Rețeta aceasta poate fi o alternativă la mezelurile pline de conservanți, coloranți și alte E-uri, precum și la produsele așa-zis ecologice, preparate în gospodarii particulare, dar care, după părerea mea nu sunt controlate în nici un fel din punct de vedere al igienei și al calității ingredientelor folosite.
Această rețetă cere un efort minim și oferă satisfacție maximă: gust excelent, igiena proprie control propriu asupra ingredientelor.
Și nu pot să nu spun că rețeta o știu de la tata, care după ce a ieșit la pensie, mai gătea din când în când, când sănătatea îi permitea iar mama era la serviciu. Asta se întâmpla înainte de anul 1986…

Ingrediente:
700-800 g pulpă de porc fără os
Zeamă de varză și apă în părți egale
2-3 frunze de dafin
O ceapă
2-3 căței de usturoi
Un morcov
Piper boabe (am pus negru și verde)
Enibahar boabe
O crenguță de cimbru 

Boia  de ardei
Piper negru măcinat
Cimbru uscat 

Pentru acoperirea produsului  la final:
Boia de ardei
Piper negru sau mosaic, zdrobit grosier
Cimbru uscat
O căpățână de usturoi pisat 

Preparare:
Carnea se acoperă cu piper negru măcinat, boia de ardei și cimbru uscat și se lasă să stea aproximativ 30 de minute.

Se așează apoi carnea într-o cratiță împreună cu foile de dafin, ceapa tăiată în două, morcovul tăiat rondele, usturoiul zdrobit, boabele de piper și ienibahar și crenguța de cimbru.

Peste carnea și ingredientele din cratiță se toarnă zeama de varză îndoită cu apă, astfel încât lichidul să acopere carnea. Se acoperă cratița și se fierbe la foc mic aproximativ 2 ore sau până ce carnea este moale.

Se scoate din lichid și se lasă să se răcorească.
Se prepară o pastă din usturoiul pisat, boia, piper zdrobit grosier și cimbru uscat. Cu această pastă se îmbracă carnea pe toate părțile apoi se lasă pentru răcirea completă.

Se servește tăiată felii, cu muștar sau hrean.
În același mod, tata prepara și șunca sau costița. După ce costița este fiartă se scoate din lichid și se scot cu grijă oasele, apoi se procedează ca și cu pulpa.

Oservație: cred că ați observant că rețeta nu conține sare. Nu este nici o greșeală. Carnea va ”lua” sarea de care are nevoie din zeama de varză. Dacă vreți, puteți adauga un vârf de cuțit de sare în lichid. Oricum carne va ”lua” numai câtă sare îi trebuie.


 

Un comentariu: