Acest borș se mânca în trecut, alături de alte produse de
post în ultima zi a posturilor (ajunul Crăciunului, a Bobotezei), în special în
Moldova. Denumirea de “burechiușe” vine de la micii colțunași (chiroște)
umpluți cu bureți ce au colțurile lipite în forma de urechiușe și care se fierb în borșul cu fasole. Rețeta este foarte veche și cred că este de inspirație
rusească (piroștile – colțunașii rusești - au această formă). Burechiușele fiind
destul de migăloase, prepararea lor necesitând ceva timp, astăzi borșul de fasole cu “burechiușe” aproape a dispărut din meniul românilor.
Ingrediente:
Pentru borșul de fasole:
300 g fasole albă măruntă
O ceapă
Un morcov
O țelină mică
”Albitură”
½ ardei gras tocat
Borș după gust
sare după gust
pătrunjel verde sau uscat
pentru burechiușe:
200 g făină
O ceapă mică
Bureți uscați (eu am pus hribi congelați)
O lingură cu ulai
Câteva fire de mărar
Sare
Preparare:
Cu o seară înainte se alege, se spală și se pune fasolea la
înmuiat. La fel, dacă se folosesc bureți uscați, se spală și se pun în apă călduță
la înmuiat.
A doua zi, se scurge apa de la fasole, se clătesc și se pun
la fiert în apă rece.
Când fasolea este aproape fiartă, se pun legumele (ceapa și
rădăcinoasele) tocate fin.
Se lasă să
fiarbă 5-10 minute apo se adaugă și ardeiul tocat. Între timp se fac
burechiusele. Din făină, apă și sare se face un aluat de consistența celui de colțunași.
Se întinde o foaie subțire și se taie pătrate cu latura de
3,5-4 cm.
Se umplu cu următoarea compoziție: dacă se folosesc bureți uscați, se
scurg bine și se călesc într-o lingură de ulei cu o ceapă tocată.
Dacă se
folosesc bureții congelați, se decongelează și se călesc împreună cu ceapa
tocată,
până scade apa.
Se lasă să se răcească.
Se toacă bureții foarte mărunt, se sărează după
gust și se adaugă câteva fire de mărar tocat fin.
Se amestecă bine.
Pe fiecare
pătrat de aluat se pune un pic de umplutură de bureți,
se îndoaie în formă de
triunghi, se lipesc marginile foarte bine apoi se lipesc colțurile, formându-se
burechiușele.
Între timp, borșul se sărează și se acrește după gust , se lasă
să dea câteva clocote apoi se dă focul la mic și se adaugă burechiușele. Se amestecă
ușor cu o lingură de lemn pentru a nu se lipi. Când s-au ridicat la suprafață,
burechiușele sunt fierte.
Se adaugă pătrunjel verde sau uscat, se mai fierbe 5
minute, se stinge focul, se acoperă și se lasă 10 minute, după care se poate
servi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu