Aceste chiroști (colțunași),
preferatele tatălui meu, se mâncau în special în perioadele de post. Înafară de
ciuperci (de obicei hribi uscați), mai
erau umplute și cu cartofi iar în câșlegi (perioadele în care nu era post), se
umpleau cu brânză dulce sau sărată, carne, iar aluatul avea și ouă.
Ingrediente:
Pentru aluat:
250 ml apă călduță
1/2 lingurita de sare
făină cât cuprinde
Pentru umplutură:
O mână bună de hribi uscați (am
pus de la congelator)
O lingură cu ulei
O ceapă
Mărar (proaspăt sau uscat)
Sare și piper după gust
În plus:
2-3 linguri de ulei
2 cepe potrivite
Preparare:
Pentru umplutură, dacă
se folosesc bureți uscați, se pun la muiat cu o seară înainte, adoua zi se
scurg bine și se călesc într-o lingură de ulei cu o ceapă tocată. Dacă se
folosesc bureții congelați, se
decongelează și se călesc împreună cu ceapa tocată, până scade apa. Se lasă să
se răcească. Se toacă bureții foarte
mărunt, se sărează după gust și se adaugă câteva fire de mărar tocat fin, sare
si piper după gust. Se amestecă bine.
Pentru aluat se amestecă făina și sarea și se adaugă apă
călduță până se obține un aluat tare (dacă nu este destul de tare se mai adaugă
făină).
Se întinde o foaie nu
prea subțire, care se taie în pătrate.
Pe fiecare pătrat de aluat se pune o linguriță de umplutură
de bureți, se îndoaie în formă de triunghi, se lipesc marginile foarte bine
apoi se lipesc colțurile. Se pune la fiert apă cu sare și o lingură cu ulei. Când
apa clocotește se pun la fiert chiroștile. La început acestea se vor lăsa la
fund. Se amestecă ușor cu o lingură de lemn. Când chiroștile se ridică la
suprafață, sunt gata. Se scot cu o paletă pe o farfurie.
Se pun la încins 2-3 linguri de ulei în care se prăjesc două
cepe tăiate peștișori. Când ceapa este rumenită se toarnă cu tot cu uleiul în
care s-a prăjit, peste chiroști. Sunt foarte bune fierbinți.
o combinatie excelenta, apetisanta, simpla si foarte gustoasa, merita incercati acesti coltunasi ;)
RăspundețiȘtergere