Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

miercuri, 30 iulie 2014

CROCHETE DE PASĂRE

Am avut o jumătate dintr-o găină de țară din care am făcut o supă cu tăieței de casă.
De obicei, din carnea care a fiert pentru supă fac un pilaf
Dar cum orez nu prea am voie să mănânc, mi-am adus aminte că am găsit această rețetă de crochete în ”REȚETAR GENERAL DE PREPARATE CULINARE”, ediția 1962, pag 666, rețeta nr.1020.
Fiind un rețetar pentru alimentația publică, cantitățile sunt pentru 10 porții iar crochetele se serveau cu garnitură de mazăre. Eu am redus la 3 porții (în funcție de carnea avută) și am renunțat la garnitura de mazăre înlocuind-o cu cartofi trași în unt și salată.
Ingrediente:
350 g carne de pasăre fiartă și dezosată
50 g unt
200-250 ml lapte
Sare și piper după gust
4 ouă dintre care 2 fierte tari
O lingură cu făină +2-3 linguri pentru acoperit crochetele
Pesmet
Ulei pentru prăjit
Preparare:
După ce pasărea a fiert în apă cu sare și ceapă (eu am pus și morcov și rădăcină de pătrujel) se dezosează. Se taie apoi în pătrățele. 

Se călește făina 

în unt, 

se stinge cu lapte

 și se lasă să fiarbă până se îngroașă amestecându-se continuu cu telul (eu am folosit lingura de lemn). 

Se adaugă sarea si piperul proaspăt râșnit și se amestecă.

 În aceasta se adaugă carnea tocată în pătrățele 

și jumătate din cantitatea de ouă fierte și tocate, 

amestecându-se bine. 

Din această compoziție se pregătesc  crochete, în formă cilindrică, lungi de 5 cm, care se trec prin făina rămasă, ouăle bătute și prin pesmet, după care se pun la prăjit în ulei, la foc potrivit.

Le-am servit cu cartofi fierți și trași în puțin unt și salată de roșii cu castraveți.


Un comentariu: