Midiile
ca și scoicile de apă dulce, nu făceau parte dintre alimentele consummate în
nordul Moldovei. Mama mea îmi spunea că nu a gătit niciodată. Soacra mea în
schimb, din Teleorman, gătea scoici de apă dulce, prinse de copiii vecinilor cu
mâna din Vedea. Într-o vacanță de vară m-a învățat și pe mine să le gătesc
(rețeta aici) deși initial nu eram prea încântată, totuși
fiul și nora mea (cei mici) le-au savurat cu multă plăcere.
Astăzi
am intrat la pescărie și am găsit midii de Marea Neagră. După o consultare sumară a internetului m-am hotărât asupra
acestei ”supe”, de fapt o specialitate siciliană dar răspândită în
toată Italia, zuppa di cozze care în traducere liberă ar însemna
supă de midii.
” De fapt este un sos dulce-acrişor şi totodată picant de
roşii care însoţeşte un bol de midii. Un adevărat răsfăţ – supa picantă de
midii,” așa cum este denumită pe blogul Cevabun.ro
Iată
varianta mea:
Ingrediente:
700
g midii proaspete cu tot cu cochilii
3
roșii potrivite ca mărime, bine coapte
3 căței de usturoi
2 linguri de ulei de măsline
Un pahar cu vin alb sec
½ dintr-un ardei iute
O legătură mică de pătrunjel
O linguriță cu miere
Sare
Piper proaspăt măcinat
Fulgi de cilli
Preparare:
Midiile mele au fost din cele ”păroase ” sau ”cu barbă”, (mai mici și cu un smoc de fire
la capăt).
se pun în apă curată și se țin la frigider pînă se pregătesc legumele pentru sos:
Roșiile se crestează, se opăresc câteva secunde în apă cu
sare apoi se trec sub duș de apă rece, se curăță coaja și se toacă cubulețe.
Usturoiul se taie feliuțe, ardeiul iute la fel, după ce i
s-au îndepărtat nervurile și semințele. Pătrunjelul se toacă fin, inclusiv
codițele, care nu se amestecă cu frunzele.
Midiile spălate se pun la fiert cu o căniță de apă și paharul
de vin, într-o cratiță cu capac. Cratița se scutură din când în când pentru a
se pătrunde midiile cu lichid. Când midiile s-au deschis (în câteva minute) se
scot într-un bol și dacă este vreo una nedeschisă, se aruncă pentru că este
moartă și deci toxică. Eu nu am găsit nici una nedeschisă.
Zeama în care au
fiert se stecoară printr-o strecurătoare deasă și se păstrează.
În oala în care
au fiert midiile se încinge uleiul și se adaugă usturoiul, ardeiul iute și
codițele de pătrunjel și se sotează un minut.
Se adaugă roșiile tocate, mierea,
un vârf de cuțit de sare
și zeama în care au fiert midiile.
Se fierbe până când
sosul se îngroașă (cam 10 minute). Se adaugă midiile fierte, piper proaspăt
râșnit puțini fulgi de cilli și pătrunjelul tocat (frunzele) și se mai fierbe
acoperit 2-3 minute, scuturând cratița din când în când,
după care se ia
cratița de pe foc.
Se servește fierbinte, cu multă pâine înmuiată în sos.
Cine dorește
mai picant, se mai poate adăuga usturoi pisat, fulgi de cilli, piper.
Aici se poate vedea un filmuleț despre cum se mănâncă midiile.
Aici se poate vedea un filmuleț despre cum se mănâncă midiile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu