După DEX: SOTÁ, sotez, vb. I tranz. (În gastronomie) A prepara legume sau mici piese de
carne sau pește prin prăjire rapidă în grăsime, fără lichid, la foc viu, într-o
tigaie neacoperită; din fr. sauter.
Cu alte cuvinte, ciuperci prăjite. Prăjite –
prăjite, dar cum să facem ca ciupercile champignon, că despre acestea este vorba, să nu
se înegrească la prăjit ci să rămână rumene și frumoase. Secretul constă în
faptul că ciupercile trebuie să nu fie ude, focul să fie iute, tigaia în care
se prăjesc să nu se acopere cu capac și nici să nu se umple prea tare (dacă se
prepară mai multe ciuperci este de preferat să se facă în două tranșe), pentru
a permite evaporarea mai rapidă a apei din ciuperci conferind preparatului un
gust și aspect mai plăcute.
Ingrediente:
300 g ciuperci champignon
2-3 linguri cu ulei
Sare și piper după gust
Unt cât o măslină Mamout
Facultativ: pătrunjel verde și/sau usturoi
Preparare:
Ciupercile se șterg cu un burete
sau un prosop de bucătărie uscat. Dacă sunt mai murdare (este de preferat să se
cumpere ciuperci cât mai curate) se folosește buretele umed. În nici un caz nu
se spală în multă apă pentru că lamelele se vor îmbiba cu apă, ceea ce va
împiedica sotarea.
Dacă ciupercile sunt mici, se
sotează întregi, dacă sunt mai mari, se feliază.
Tigaia se încinge la foc mare, cu
cele 2-3 linguri cu ulei și se pun ciupercile cât să acopere fundul tigăiii. Prăjim
ciupercile neapărat la foc mare, cu tigaia neacoperită, scuturând tigaia până se rumenesc.
Când ciupercile s-au rumenit, se
condimentează cu sare și piper. Se oprește focul și se pune untul amestecând să
se topească și să dea preparatului un aspect și gust plăcut.
Cine dorește poate aromatiza
sote-ul cu pătrunjel și/sau usturoi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu