Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

miercuri, 4 februarie 2015

CIUPERCI SOTE

După DEX: SOTÁ, sotez, vb. I tranz. (În gastronomie) A prepara legume sau mici piese de carne sau pește prin prăjire rapidă în grăsime, fără lichid, la foc viu, într-o tigaie neacoperită; din fr. sauter. 
 Cu alte cuvinte, ciuperci prăjite. Prăjite – prăjite, dar cum să facem  ca ciupercile  champignon, că despre acestea este vorba, să nu se înegrească la prăjit ci să rămână rumene și frumoase. Secretul constă în faptul că ciupercile trebuie să nu fie ude, focul să fie iute, tigaia în care se prăjesc să nu se acopere cu capac și nici să nu se umple prea tare (dacă se prepară mai multe ciuperci este de preferat să se facă în două tranșe), pentru a permite evaporarea mai rapidă a apei din ciuperci conferind preparatului un gust și aspect mai plăcute.

Ingrediente:
300 g ciuperci champignon
2-3 linguri cu ulei
Sare și piper după gust
Unt cât o măslină Mamout
Facultativ: pătrunjel verde și/sau usturoi

 Preparare:
Ciupercile se șterg cu un burete sau un prosop de bucătărie uscat. Dacă sunt mai murdare (este de preferat să se cumpere ciuperci cât mai curate) se folosește buretele umed. În nici un caz nu se spală în multă apă pentru că lamelele se vor îmbiba cu apă, ceea ce va împiedica sotarea.
Dacă ciupercile sunt mici, se sotează întregi, dacă sunt mai mari, se feliază.
Tigaia se încinge la foc mare, cu cele 2-3 linguri cu ulei și se pun ciupercile cât să acopere fundul tigăiii. Prăjim ciupercile neapărat la foc mare, cu tigaia neacoperită,  scuturând tigaia până se rumenesc.

Când ciupercile s-au rumenit, se condimentează cu sare și piper. Se oprește focul și se pune untul amestecând să se topească și să dea preparatului un aspect și gust plăcut.

Cine dorește poate aromatiza sote-ul cu pătrunjel și/sau usturoi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu