Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

sâmbătă, 18 februarie 2012

SALATA DE ANDIVE CU SÂMBURI DE RODIE


Deşi iarna nu se dă bătută, ba din contra, andivele se găsesc din abundenţă.  La concurenţă cu salata verde, recunosc deschis că prefer andivele.  Pot fi „gătite”  în multe feluri, dar această salată, dulce-acrişoară, dar numai atât cât trebuie, este un acompaniament ideal pentru fripturi. 

Ingrediente:
O andivă
O jumătate de rodie
Un castravete mic sau câteva feliuţe din unul lung
Câteva fire de pătrunjel verde
O jumătate de lămâie
O lingură cu ulei de măsline
O linguriţă cu oţet balsamic
Sare 

Preparare:
Pentru ca andiva să nu fie amară, se desface foaie cu foaie şi se ţine într-un vas cu apă  rece şi sare timp de 10-15min. În acest fel nu va mai avea nici pe departe gust amar ; (vezi şi aici)

Între timp se scot sâmburii din jumătatea de rodie, înlăturând cu grijă toate pieliţele albe care sunt tari şi amare.

Frunzele de andivă se taie pe orizontal fâşii subţiri. Se pun într-un bol.

Castravetele se curăţă sau nu de coajă şi se taie felii subţiri. Se adaugă peste andive. Se pune şi pătrunjelul tocat grosier. Se adaugă seminţele de rodie. Înainte de a fi servită se adaugă uleiul de măsline, zeama de lămâie, sare şi oţet după gust.




Am servit-o cu pulpe dezosate făcute  la  grătar şi chifteluţe din ciuperci.


Un comentariu: