Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

joi, 20 februarie 2014

CHIROȘTI CU BUREȚI ȘI CEAPĂ PRĂJITĂ

Aceste chiroști (colțunași), preferatele tatălui meu, se mâncau în special în perioadele de post. Înafară de ciuperci (de obicei hribi uscați),  mai erau umplute și cu cartofi iar în câșlegi (perioadele în care nu era post), se umpleau cu brânză dulce sau sărată, carne, iar aluatul avea și ouă.

Ingrediente:
Pentru aluat:
250 ml apă călduță
1/2 lingurita de sare
făină cât cuprinde

Pentru umplutură:
O mână bună de hribi uscați (am pus de la congelator)
O lingură cu ulei
O ceapă
Mărar  (proaspăt sau uscat)
Sare și piper după gust

În plus:
2-3 linguri de ulei
2 cepe potrivite

Preparare:
Pentru umplutură, dacă se folosesc bureți uscați, se pun la muiat cu o seară înainte, adoua zi se scurg bine și se călesc într-o lingură de ulei cu o ceapă tocată. Dacă se folosesc  bureții congelați, se decongelează și se călesc împreună cu ceapa tocată, până scade apa. Se lasă să se răcească. Se  toacă bureții foarte mărunt, se sărează după gust și se adaugă câteva fire de mărar tocat fin, sare si piper după gust. Se amestecă bine.
Pentru aluat se amestecă făina și sarea și se adaugă apă călduță până se obține un aluat tare (dacă nu este destul de tare se mai adaugă făină).
Se întinde o  foaie nu prea subțire, care se taie în pătrate.
Pe fiecare pătrat de aluat se pune o linguriță de umplutură de bureți, se îndoaie în formă de triunghi, se lipesc marginile foarte bine apoi se lipesc colțurile. Se pune la fiert apă cu sare și o lingură cu ulei. Când apa clocotește se pun la fiert chiroștile. La început acestea se vor lăsa la fund. Se amestecă ușor cu o lingură de lemn. Când chiroștile se ridică la suprafață, sunt gata. Se scot cu o paletă pe o farfurie.

Se pun la încins 2-3 linguri de ulei în care se prăjesc două cepe tăiate peștișori. Când ceapa este rumenită se toarnă cu tot cu uleiul în care s-a prăjit, peste chiroști. Sunt foarte bune fierbinți.





Un comentariu:

  1. o combinatie excelenta, apetisanta, simpla si foarte gustoasa, merita incercati acesti coltunasi ;)

    RăspundețiȘtergere